Omkring 2000 personer gick med i Jerusalem Pride under torsdagen. Pardaen skyddades av 1500 poliser eftersom ortodoxa och extremhöger-grupper hotat att störa firandet.
I år gick dock allt lugnt till bortsett från de motdemonstranter som markerade sin avsky.
Paraden inleddes med en tyst minut för de ungdomar som förra året sköts ihjäl på ett center för hbt-ungdomar i Tel Aviv. Till skillnad från i just Tel Aviv är den politiska ledningen i Jerusalem minst sagt njuggt inställd till Pride. Borgmästaren Nir Barkat vägrade delta i manifestationen som har en mer politisk och religiös prägel än festparaden i Tel Aviv.

Jerusalem Pride 29 juli 2010

Medan ortodoxt troende samlades till stora protestmöten i Jerusalem har ett dussintal ortodoxa rabbiner i USA formulerat en ”princip-samling” kring kärlek och sexualitet mellan personer av samma kön som pekar på att det även inom denna grupp pågår en rörelse åt en ny tolkning av judiska lagar, traditioner och regler.
Principsamlingen är författad av rabbin Nathaniel Helfgot:
”Judar med homosexuell läggning eller likakönad attraktion skall välkomnas som fullvärdiga medlemmar i synagogor och i utbildning”. Om den judiska lagen slår dock principsamlingen att denna ser ”det heterosexuella äktenskapet som det ideala och den enda legitima platsen för sexuella uttryck mellan människor.” Man skriver vidare:
”Att chikanera, trakassera eller förminska någon med homosexuell inriktning eller likakönad attraktion är ett brott mot Torans förbud som innefattar judendomens djupaste värden.”
I principerna slår man också fast religiösa judar har rätt att avstå från olika ”terapier” för att förändra sin homosexuella läggning och att rabbiner och det judiska samhället skall visa empati för de lidanden som ortodoxa bögar och lesbiska upplever.
Och trots att den judiska lagen enligt rabbinerna inte tillåter välsignelse av likakönade kärleksrelationer så skall barn som tillkommer i dessa relationer ”acceptera och fullt ut omfamna adopterade eller biologiska barn till homosexuella aktiva judar såväl i synagogan som i skolutbildning.”

statementofprinciplesnya


Ortodoxa protesterar mot Jerusalem Pride 2010