2 september startar Umeå Pride – tre festdagar med en avslutande filmfestival. Det är stadens femte pridefestival och förra året deltog ca 1200 personer.

Pridefirandet i Umeå är uppdelat på samma sätt som i Stockholm, med ett politiskt forum på Scandic Park Plaza och ett mer festbetonat parkområde i Döbelns park. Under veckan gör artister som Andrés Esteche, Mariette Hansson och Mattiaz Björling.

– Ja, en del artister kommer att göra flera spelningar. Vi har velat fylla programmet, men inte haft budget att betala fler artister. Själv ser jag mest fram emot att höra umebandet Khumalo på lördagen, säger Lennart Lidström, ordförande i RFSL Umeå och projektledare för Umeå Pride.

Den viktigaste frågan att lyfta menar Lennart Lidström är hbt-personers situation inom vården. Han ser därför särskilt fram Landshövdingen Chris Heisters tal på onsdagen

– Jag vill veta vad Landstinget kan göra åt att vi inte behandlas på lika villkor som heterosexuella – varför det sitter så långt inne.

På fredagen pratar RFSL:s ordförande Ulrika Westerlund om hur situationen kan förbättras genom utbildning, så kallad hbt-certifiering.

– Vi vill komma tillrätta med bemötandet. Många vårdcentraler säger att de behandlar alla lika, men just det kan vara problemet. Det kan innebära att två kvinnor som vill inseminera sig, båda måste genomgå alla tester även om bara en ska bli gravid eller att man undrar varför en man vill undersöka sig för klamydia på något annat ställe än penis. Det är naturligtvis inte illa menat, men för många är det tillräckligt jobbigt att söka vård, utan att man ska behöva komma ut på ett obehagligt sätt.

Som ett exempel på att utbildning ger resultat berättar Ulrika Westerlund om en ungdomsmottagning i Stockholm.

– Efter utbildningen ringde de och undrade om RFSL Stockholm hade rekommenderat dem till hbt-ungdomar, eftersom det börjat komma dit så många. Det hade inte RFSL gjort. Skillnaden var väl att ungdomarna vågade prata mer öppet när de visste att personalen var utbildad i hbt-frågor.

Även representanter från de sittande Riksdagspartierna gästar Scandic Park Plaza. Det tyngsta namnet är näringsminister Maud Olofsson (c).

– Det är stort för oss att hon kommer, och att hon deltar i paraden, säger Lennart Lidström.

Ansökan om paradvägen har fortfarande inte godkänts av polisen, och i nuläget är det oklart om det blir någon parad på lördagen.

– Vi väntar besked under dagarna, säger Lennart Lidström.