Nu sprids Pride-friandet även i Danmark! Från att hittills ”bara” ha haft Prideparader i Köpenhamn, får nu på fredag landets andra stad, Århus, en parad och fest på temat ”Ud af skabet, Århus!” (Ut ur garderoben, Århus!).
– Homo-, bisexuella och transpersoner är inte bara ett Köpenhamnsfenomen, säger Martin Møller Aamand som med Maria Nygaard tagit initiativet till paraden.
– Med ”Ut ur garderoben, Århus” så hoppas vi kunna skapa grogrunden till en mycket mer synlig, aktivt och inkluderande miljö för hbt-människor i Århus.
Paraden startar 20.00 med att skådespelerskan Anne Marie Helge håller ett öppningstal och så börjar man paradera genom staden och den pågående Kulturfestivalen vid niotiden. Till paraden är det utlovat att olika sponsorer delar ut goodie bags och att drugorna Miss Stella Starlight och Bonnie Honey bidrar till den goda stämningen. Möbelföretaget IDEmøbler har sponsrat evenemanget med 14 skåp som kommer att dekoreras av konstnärer på temat att komma ut ur garderoben.
Vid 23.00 räknar man med att vara framme vid festplatsen på nattklubben Train. Där kommer Fagget Fairys och Sick Girls att uppträda och när klubben stänger vid 05 blir det frukost på en närliggande krog!
Ta båten från Göteborg, tåget från Malmö eller flyget från Bromma/Arlanda på fredag alltså och var med om när Danmark tar upp trenden från Norge, Finland och Sverige och sprider Pridefirandet runt i landet.
Odense nästa!