Nu har även HBT-festivalen i Göteborg anammat Q i sitt namn. Tidigare har föreningar som Sveriges förenade gaystudenter ändrat namn, Stockholm Pride använder Q i sin kommunikation och det gör även RFSL-Ungdom.
Inför årsmötet som hölls under onsdagskvällen diskuterades en rad nya namn på festivalen, bland annat West Pride, Göteborg Pride, Go West, Over the Rainbow och Regnbågsfestivalen. Men det var styrelsens förslag på HBTQ som vann.
I ett pressmeddelande förklaras att Q lades till för att ”inkludera normkritik i allmänhet och den rådande heteronormen i synnerhet.”
– HBTQ-festivalen fyller en oerhört viktig funktion för att Göteborg och Västsverige ska bli en öppen stad/region för alla, och därmed en bättre stad/region att leva i, säger Marcus Gustavsson som valdes till ordförande för föreningen HBTQ-festivalen.
Marcus Gustavsson är annars ordförande i fackförbundet SKTF i Göteborg
I styrelsen sitter nu även det i hbt-frågor engagerade kristdemokratiska tidigare kommunalrådet Carina Liljesand liksom prästen och debattören Lars Gårdfeldt. RFSLs ordförande i Göteborg Kaj Heino tog också ordinarie plats i styrelsen liksom tidigare ordföranden Erika Gustavsson, Dennis Josefson och biträdande rektor vid Kvinnofolkhögskolan Agneta Wirén.
Vid årsmötet för föreningen konstaterade verksamhetschefen Tasso Stafilidis att festivalen 2010 bjöd på över 300 programpunkter och att besökarantalet ökade till 60 000 från 2009 års 10 000.
2011 års festival hålls den 30 maj till 5 juni.

QX listning av Priefestivaler