Från torsdag till söndag hålls en lång rad seminarier, kulturevenemang och debatter i centrala Uppsala då stadens Pridefestival tar sin start.
Temat i år är antirasism och flera av seminarierna och arrangemangen tar ur olika perspektiv upp frågan om hur rasism påverkar hbtq-samhället. Man kommer att diskutera strategier för hur hbtq-samhället kan bekämpa rasismen. På lördagskvällen hålls en stor gala till stöd för papperslösa hbt-personer där bland annat Rikard Wolff och Jan Hammarlund liksom Liverpoolbaserade K Rev & Emma O och singer song-writern Asha Ali deltar. Arab Initiative är på plats med Hezy Ya Noaem Group och från Estland kommer Sexodos & med en dragshow.
Parallellt, men även som en del av Uppsala Pride, håller Interfem en tredagarskonferens om antidiskriminering och intersektionell diskriminering. Bland deltagarna i konferensen märks iranska kvinnorättsaktivisten Parvin Ardalan, asylrättsaktivisten Trifa Shakely och forskaren vid Melbournes universitet Shakira Hussein.
Uppsala Pride har till skillnad från flera andra Pride-festivaler en tydlig politisk agenda utöver mer renodlade hbt-, och numera q-perspektiv och anger som sin vision bland annat antikapitalism. Förra året uppstod ett upprört meningsutbyte mellan arrangörerna av Uppsala Pride och bland annat dåvarande ordföranden i HBT-liberaler , Martin Andreasson som i Uppsala Nya tidning menade att festivalen var ”kidnappad av yttersta vänstern”.
I år deltar dock såväl Alliansen i Uppsala med ett seminarium på söndagen och EU-minister Birgitta Ohlsson (fp) har ett annat på temat HBT och antirasism i Europa.
Inför valet i höst gick även Sverigedemokraternas lokalpolitiker Stefan Söder till attack mot Pride i allmänhet och Uppsala Pride i synnerhet. Söder startade facebook-gruppen ”Stolta Uppsala” för att han anser att Pride ”fläckar ner” Sverigekartan. I debatten uttryckte han även förståelse för den grova misshandeln av frilansjournalisten Facundo Unia vid Stockholms Prideparad 2003.

Förutom debatter och seminarier blir det även fest på fredag med Orchidea dit Alcazar kommer för att uppträda.


Intersektionell innebär att man ser sambanden mellan olika typer av diskriminering och arbetar mot dem alla.