Vinterns dramatik där ordföranden för Stockholm Pride avgick efter interna diskussioner kring hanteringen av en chef som via Twitter anklagats för att erbjuda en minderårig betalning för sexuella tjänster, ledde vid söndagens årsmöte till såväl en proposition som en motion om skärpta regler.

En person som dömts för sexualbrott skall enligt årsmötet inte tillåtas inneha förtroendeposter inom föreningen. Förslag att utöka detta till att också omfatta våldsbrott avslogs medan en skärpt formulering om att även då det kommit till kännedom att någon skall ha begått sexualbrott gillades.

Exakt hur policyn kring sexualbrott skall utformas skall nu utredas i samarbete med RFSL, RFSL-Ungdom och RFSU. Då kommer även frågor kring hur och när föreningen skall begära utdrag ur brottsregistret läggas fast, liksom om livstidsavstängning för de som begått brott av sexuell art skall gälla eller om även föreningen Stockholm Pride kan komma att godta samma tidsgräns som gäller för gallring i polisens brottsregistret.

En motion om att släppa in Sverigedemokraterna i Stockholm Pride avslogs efter kortare debatt. Mötet hänvisade till tidigare årsmötesbeslut där ställningstaganden mot rasism och främlingsfientlighet gjorts liksom att partiet aktivt motarbetar Pridefestivaler på flera orter i landet.

2017 års festival gav ett rejält positivt resultat. Omsättningen ökade jämfört med 2016 med drygt en miljon till 13 166 358 kronor varav sponsorsintäkterna ökat kraftigt och utgjorde 2,5 miljoner (endast 760 000 året innan), medan biljettintäkterna på 5,7 miljoner, intäkter från utställare/restauranger, parad och seminarier på nära 3,9 miljoner låg på ungefär samma nivå som 2016. Bidrag och ”övrig försäljning” minskade jämfört med tidigare år.

Efter att föreningen nu med 2017 års överskott fyllt på ”regnfonden”, som skall vara en reserv vid oförutsedda händelser, liksom skapat en ”Året runt”-buffert och fyllt på solidaritetsfonden, så har föreningen idag en stark ekonomi med ett eget kapital på 3,8 miljoner.

Vid mötet valdes Britta Davidsohn till ny ordförande. Davidsohn var tidigare vice ordförande och tog i december över som tillförordnad ordförande efter att Haydar Adelsohn avgått.

Årsmötet blev även ett startskott för årets EuroPride som i augusti genomförs först i Stockholm och därefter i Göteborg. Vid mötet fanns WestPrides Tasso Stafilidis och Europridesamordnaren Alf Kjeller.

Se hela listan över Pridefestivaler i Sverige här. Uppdateras löpande.