Idag startar Bodens Pridefestival, Northern Light Pride Boden. Festivalen invigs av Rickard Söderberg och under fyra dagar bjuds det på filmvisningar, föreläsningar, drop in-vigslar, politikersamtal, skotersafari, regnbågsmässa, parad, fest och Maxida Märak.

Hej, Lotta Styvén som är projektledare för Northern Light Pride Boden. Berätta, hur kommer det sig att ni anordnar en pridefestival i Boden i år?

– I somras brändes Bodens regnbågsflaggor ner och vi var många som blev upprörda över detta. Jag uppmanade alla att ”regnbågsbomba” stan vilket många gjorde. Flera hörde av sig och tyckte att det var på tiden att vi skulle anordna en pridefestival här i Boden. Vi var några som startade upp fb-gruppen Boden Pride som snabbt fick över 500 följare.

– Vi gick upp till kommunalrådet för att berätta om vår idé att jobba för en Pridefestival. Han tyckte att det gick i linje med kommunens arbete för alla människors lika värde så då var det bara att sätta igång.

Hur har responsen varit från allmänheten sedan ni bestämde er för att dra igång?

– Vi har fått mycket positiv respons. Och eftersom ”nazisterna” nu bestämt sig för att demonstrera här på första maj så tror jag att alla känner ett stort engagemang att på alla sätt vilja vara med för att motverka de onda krafterna.

Hur har ni tänkt kring programmet och kan du berätta om några punkter du är extra glad för?

– När jag i sommar var nere på Stockholm Pride fick jag ta del av flera hbtq-personers  berättelser om deras uppväxt där många upplevde skolan som värsta tortyrkammaren, både fysiskt och psykiskt. Då bestämde jag mig för att detta skulle jag ta tag i hemma. Därför har vi en utbildning i normkritik som Amphi-produktion håller i under de två första dagarna för all skolpersonal.

Thomas Sekelius är en viktig förebild för många unga som söker sin identitet och han berättar om hur det är att komma ut och att hitta styrkan i att vara sig själv.

– En annan viktig person är Sahar Mosley som ska berätta hur det är att vara muslim, lesbisk med funktionsvariation.

Och så blir det parad? Hur mycket folk hoppas ni på?

– Vi hoppas på många många och förhoppningsvis blir vi nära tusen då vi även gått ut med information till närliggande kommuner.

Är Boden är HBTQ-vänlig stad skulle du säga?

– Nja, man ser  exempelvis aldrig två pojkar/män eller två flickor/kvinnor gå hand i hand på stan. Vi har mycket kvar och arbetet ska fortgå. Målet inom den närmaste tiden är att få kommunen att inse att vi måste hbtq-certifiera alla våra skolor och förskolor.

Vad är din förhoppning att ett Pride i Boden ska åstadkomma och lämna kvar efter sig när den är över?

– Pridefestivalen kommer i helt rätt tid så jag hoppas och tror att engagemanget för vår stad ska skapa ett klimat där hbtq-personer kan känna sig inkluderande i alla sammanhang. Pridefestivalen kommer att vara en återkommande festival där vi i planeringsfasen kan diskutera hur långt vi har kommit och vad vi måste belysa mera.

Northern Light Pride Boden arrangeras mellan den 22-25 mars.

Få koll på dina Pridefestivaler i QX Pridekalender!

Lotta Styvén