EuroPride Parks öppning blev mer än imponerande, om inte annat för avslutningsakten. På scen stod libanesiska Mashrou’ Leila med öppet homosexuelle sångaren Hamed Sinno som för ett år sedan portades från Egypten efter en konsert där flera i publiken höjde regnbågsflaggor – och arresterades.

Att öppna EuroPrides andra del med ett band som bär vidare en frihetsdröm i länder där HBTQ-personer fortfarande utsätts för grova övergrepp av statsapparaten är mer än betydelsefullt. Publiken, som inte var den största, älskade varje minut av konserten.

Tidigare på kvällen öppnades EuroPride av Mark Levengood som berättade om sin första kärlek i Finland och om deras modiga första steg att vara öppna trots en konservativ tid. Som alltid möttes Mark av kärlek, skratt och bifall. Budskapet handlade om EuroPride Göteborg som en symbol för internationellt engagemang och solidaritet. Hör talet i mobilinspelad version nedan.

Systrarna Sabina och Anfa Lashari fick igång publiken rejält tidigare på kvällen med sin HipHop-konsert som gruppen LASH där Pussy Power skanderades till publikens jubel! LASH, med rötter i Boråsförorten Hulta, upptäckes av Silvana Imam och blandar svenska med deras föräldrars språk baluchiska och ord, fraser och uttryck från en lång rad språk. Riktigt bra bokning denna första EuroPride-kväll!

EuroPride i Göteborg ser efter ut att efter denna start ha förmåga att bjuda på imponerande överraskningar!

Programpunkter under EuroPride hittar du i GayMap