HBTQ-festivalen i Göteborg sväller över alla breddar! När arrangörerna under onsdagen presenterade årets festival är det en rad, minst sagt, imponerande nyheter som kommer till.
Förutom att stan kommer flagga i regnbågens färger i två veckor, flyttar det ”lilla” tältområdet på Götaplatsen ner till Bältespännarparken vid Stora Teatern och döps till Regnbågspark. Ett tält som tar 1000 personer erbjuder underhållning och servering i Hakets regi och det blir en lång rad utställare.
– Intresset är så stort att vi nu måste rita om parken, berättar verksamhetschefen för QX.
Tasso ger lite sifferstatistik som illustrerar hur HBTQ-Festivalen fullkomligt exploderat: 2009 fanns det 9 volontärer, i år 25-talet som jobbar året runt och 200 som ställer upp under själva festivalen. 2010 hade festivalen 150 samarbetspartners och i år blir det 200
– Det är detta som är nyckeln till vår framgång, konstaterar Stafilidis. Vi har också ett starkt stöd från Göteborgs stad liksom även stöd från staten och regionen. Och ett jättestöd från våra sponsorer som även om det inte alltid handlar om pengar så är det ett stöd motsvarar ett värde på fem miljoner.
Den 1 juni öppnar HBTQ-festivalen med en gala på Gothia Towers där bland annat Linda Pritchard, Frida Selander, Sean och Magnus liksom Jenny Silver uppträder och Tiina Rosenbergbrandtalar!
Tidigare på dagen invigs Regnbågsparken av Christina Kjellsson med tal av festivalens ordförande Marcus Gustafsson och vice ordförande
I Regnbågskvarteret som ligger i Högskolan för Scen och Musik, blir det som förra året en lång rad seminarier och debatter liksom workshops under festivalens gång.
Ett minst sagt imponerande inslag i festivalens kulturdel är att Lars Lerin ställer ut på Stadsmuseet med bland annat fyra verk som på sjötema skapats för festivalen. ”Akterseglare” heter utställningen som även visar Manoel Marques fotografier. Och på G-Galleriet är det Birgitta Stenberg som med textilkonstnären Gun Nordstrand visar sin konst.
Festivalens höjdpunkt är tveklöst söndagen den 5 juni. Dagen inleds med regnbågsparad från GöteborgsOperan till Götaplatsen där tal hålls av HBTQ-kommunalrådet Thomas Martinsson (mp) och Ulrika Dahl.
– Vi har fått in en bra bredd på den vardagliga hbtq-kampen, säger Tasso Stfailidis till QX apropå de olika talarna under festivalens gång. Det är en blandning av såväl politiker som hbtq-hjältar och kämpar.
Efter paradens avslut så är det bara att börja vandra mer mot Liseberg där det klockan 18.00 blir en imponerande avslutningsgala. Bakom galan står Anders Olsson och Håcan Andersson med erfarenhet av, bland mycket annat, 90-talskvällen på Pride i Stockholm. Klara för scen är Diamond Dogs, New Kid (Alexander Ferrer), ”årets bästa grupp” Hästpojken, Melodifestivalens Le Kid och Loreen/Lorine Zineb Noka Talhaou, Love Generation och så Alcazar! Galan leds av Stefan Holm och Kitty Jutbring. Och så blir det såklart dans mellan varven med Markus Gisslén och Leo. B vid skivspelaren.
Tasso Stafilidis kan tillsammans med hela gänget bakom festivalen stoltsera med att man nu tveklöst tagit ännu ett jättekliv framåt!
– Så är det när man jobbar målinriktat och jobbar häcken av sig, skrattar han och lägger till.
– Jag har till exempel inte mycket till häck kvar!
Årets festival med 400 programpunkter kommer innebära att mycket krockar. Alla kommer inte hinna vara med på allt helt enkelt.
– Det är alltid en risk med det, säger Stafilidis. Men vi tror att vi i år kommer locka ännu fler besökare som inte är göteborgare. Därför tror vi att vi kommer få hit olika grupper till olika seminarier och uppträdanden.
Om resten av Sverige och Norden inte fattat det ännu, så lär de gör det i år. HBTQ-Festivalen är numera på samma nivå som Stockholm Pride! Så tro mig, det kommer bli knökat i år!