Tumult i Regnbågskvarteret

Tumulten
Det blev tumult på Regnbågskvarteret då Migrationsverket höll seminarie om asylprocessen. Trångt och fullsatt och två vitryska kvinnor som nekats asyl i Sverige trots den allt mer jävliga situationen för hbt-personer i hemlandet. Polis tillkallades men protesterna stannade vid vrede utan handgemäng.
Läs mer

Ministern
EU-minister Birgitta Ohlsson fick ta emot gay/hbt-världens hyllning vid QX GayGala. Efter att Mona lämnat topp-politiken är det tveklöst Birgitta som tagit kommandot över regnbågsfanan. Under HBTQ-festivalen paraderade hon, fanns med på Liseberg och höll seminarie i Regnbågskvarteret. Nu bär det av till Washington och seminarier i samband med deras Pride-firande.
Läs mer om seminariet

Tacket
Mona Sahlin hyllades vid HBT(s)-kongressen. Självklart och hjärtligt. Hrm. Har vi hört nya sossebossen uttala sig lika tydligt mot rasism och främlingsfientlighet som Mona? Har han sagt ett ord om HBT? Carin Jämtin – kan du vänligen rädda situationen tack! Står inte ut med en dansk skalle till. Mona själv lovade att inte lämna politiken. Skönt att höra!

Landshövdingen Lars Bäckström höll ett bejublat och initierat tal

Talet
Gamle vänsterpolitikern Lars Bäckström har blivit landshövding i Västra Götaland och höll ett tokigt bra tal vid invigningen! Det kändes som en härlig fläkt av hans tidigare partikollega Jörn Svenssons talar-konst i frigörelse-veckosammanhang (alla unga- googla nu): ”Kärlek har aldrig kunnat stängas in vare sig av gränser, gener eller kromosomer, ras eller kön. Kärlek kan krossa alla gränser. ” Hela talet i slutet – väl värt att läsa!

Christina Kjellsson
Jan Hammarlund

Konserten
Jo det kanske är lite nostalgiskt, men ögonen fuktades när Jan Hammarlund och Christina Kjellsson inför ett fullsatt tält i Regnbågsparken höll gemensam konsert. Snälla, snälla – se till att ge er ut på en turné så fler får njuta av er Cirkus! Christina och Jan är två av landets fränaste textförfattare och kompletterade varandra perfekt under konserten. Christinas vackra och underfundiga berättelser parade med politisk ilska och Jans ordekvilibrism lyser även i hans nya låtar om Jerusalem och Afghanistan. Och ärligt – allt var kanske inte bättre förr, men det som var bra lever uppenbarligen vidare med full kraft! Ur djupet av min själ, Tack!


Jan Hammarlund

Ordet för dagen
Det kom som en storm och det har likt stormvindar tagit en massa olika vägar hit och dit. När HBTQ-kommunalrådet Thomas Martinsson (mp) tog det i sin mun vid paradens avslutningstal handlade det om det viktiga i att kritisera islamofobi och försöken från tok-SD att locka HBT-personer genom att sprida muslimskräck. Men, fattar inte helt, handlade det inte om konflikten i Mellanöstern? Pinkwash alltså. Förvirrande med dessa modeords betydelseglidningar.

Parkliv
Regnbågsparken låg runt Bältespännarparkens lilla damm där infotält från föreningar och partier liksom QX shop stod intill tältet med scen med ett brett och bra program. Hakets bar och restaurang låg strax intill och blev en populär samlingsplats. Spännande med det öppna området där hbtq, flat och bög blandades med nyfikna och vänner. Synd att inte fler hittade dit! Mersmak för Kungsan och nästa års Go:West-festival då ryktet säkert hunnit sprida sig. Oron är förutom att öppna parker betyder färre gay-täta miljöer även att ekonomin urholkas och festivalerna därmed framöver helt enkelt imploderar.

Festen
Läderbögar, queerfeminister, björnar, disco och schlager, kulturnissar och house. Ingen festival utan party och flirt! Men man började kvällen på Göteborgs stolthet BeeBar. Sammanfattat; BeeBar är inte bara Sveriges utan hela Nordens garanterat bästa gayställe! Ni är hjältar!

Rättvisepartiet Socialisterna i paraden

Vänster om
HBTQ-festivalen är onekligen vänsterretoriskt dominerad. Intersektionellt perspektiv (att arbeta med flera maktkritiska perspektiv) behöver inte nödvändigtvis vara vänster (?) men Uppsala Pride med en antikapitalistisk agenda har tveklöst satt tonen för såväl Norrköping Pride som Regnbågskvarteret och såklart Q-festivalen i Göteborg. Några få borgerligt formade seminarier och ett enda borgerligt partis närvaro i Regnbågsparken blev illustrativt. HBTQ-rörelsen är idag en rörelse i radikal vänstersväng. Knappast något att anklaga den brinnande, engagerade queer-vänstern för – men måhända inte helt bra om festivalerna har intresse av att vara inkluderande.

Tomma gator
Van vid folkfesten under Prideparaden i Stockholm var det lite av en chock att se de näst intill öde trottoarerna utmed paradvägen. Så Göteborgarna var tydligen så ointresserade av HBTQ/Go:West? Samtidigt är det viktigt att veta att folkfesten utmed Stockholms gator snarare är ett undantag i Pride-sammanhang. Med lite mer feststämning i själva paraden så kommer nog Göteborgs allmänhet lockas att delta i festen. Heja RFSL och BeeBar som tog med sig musik!

Kvinnorna
Det är uppenbart och det är makelöst: det är kvinnorna som dominerar stora delar av HBTQ- och Pride-festivalerna numera. Från discodansande bögar till kämpande genusdebatterande queerfeminister. Från pampiga herrar till ilskna damer. Från raggande gays till tonvis av mamma-dragna barnvagnar. Jag lyssnade på ett seminare om hur man skall bekämpa den strukturella rasismen inom RFSL. Mindes min tid i organisationen i början av 80-talet. Då var det 90% män och 10% kvinnor på möten. Idag är det det 10% transpersoner, 80% kvinnor och 10% män. Tala om transformation!

Hjältarna
Lyssna: 200 volontärer ser till att det kan debatteras, festas, tänkas, älskas och njutas av kultur och själ under fem dagar och lite till. De jobbar som tokar och de jobbar helt gratis! Det finns inget annat att göra än att hylla, ödmjukt tacka och inse att utan alla dessa hjältar så skulle Göteborg bli en grå stad. Regnbågens färger är alla dessa människors förtjänst!

Landshövdig Lars Bäckströms invigningstal:

Vänner, väst är väst och öst är öst och aldrig mötas de två. Så skrev Rudaard Kipling en gång. Och när han skrev det så var det kanske lite sant. Då när Indien och Kina låg där borta, och Storbritannien styrde världen.

Men inte ens då, var det riktigt sant. För det har alltid funnit platser där öst möter väst och där väst möter öst. Ofta är det städer vid havet. Och staden Göteborg skapades för att vara en mötesplats.

Men visst, en gång var allt så där uppdelat. Då när män var män och kvinnor var kvinnor. Och alla måste vara med i statskyrkan och alla måste vara heterosexuella och alla svenskar vara vita och bara män fick rösta. Och den med anor eller pengar hade rätt att bestämma mer än andra. Då möttes inte öst och väst, då möttes inte män och kvinnor på lika villkor. Då fick ingen av samma kön, vara kära i varandra.

Men Kipling hade fel redan när han skrev. För visst möttes människor redan då. Kärlek har aldrig kunnat stängas in vare sig av gränser, gener eller kromosomer, ras eller kön. Kärlek kan krossa alla gränser.

För kärlekens skull, skall en son lämna sin mor och en dotter sin far, några sitt land, någon sin tro och någon sin gamla garderob. Ja kärlek känner inga gränser. Så har det alltid varit men alltför länge fick alltför många kämpa i det tysta.

Och minns, att just där man hårdast talat om celibat, om endast man och kvinna om nej till preventivmedel, kondom och mot abort. Just i sådana antisexuella kretsar har några av de grövsta sexuella övergreppen mot barn ägt rum. Den mest hatiske skriker ibland för att döva sin egen rädsla och begär.

Men andra byggde land med rättvisa för sin tid. Kung Magnus Eriksson införde landslag och upphävde träldomen, frihet för alla år 1335. Han var gift med Blanka av Namur, en invandrad kvinna från Belgien. Och han hade kontakter med både öst och väst, från Ryssland till Grönland, somliga säger Nordamerika. Och Blanka får Lödöse och Lindholmen i morgongåva och han anlägger både Gullbergs och Älvsborgs fästning, ja han lägger stenen till dagens Göteborg.

Varför denna lektion? Jo vi skall veta att den heliga Birgitta, hon skydde Magnus Eriksson som pesten och kallade honom för ”kung smek” och menade att han var bisexuell ja rentav bög.

Visst är det fantastiskt, den som avskaffade träldomen och lade första stenen till dagens Göteborg, han var nog en smula homofil. Go West sa han redan då, fast kanske lite tyst. Och sen andra, tjusarkungen Gustav III var han också bög och Kristina var hon vår första Queer och vad var bondkvinna som brändes som häxa? var hon kanske militant Lesbian.

Vänner det har gått många år sen Oscar Wilde tvangs i fängelse, sedan Selma tvangs smyga med sina kärleksbrev. Idag lever vi i andra tider.

Idag behöver vi inte vara med i statskyrkan. Man har rätt att vara både muslim och jude. Idag har enligt uppgift svenska kyrkan en lesbisk biskop som är gift med en kyrkoherde. Vi har gaya, lesbiska och bisexuella politiker på alla nivåer och vi tycker ibland illa om dom men bara för deras åsikter, inte för den dom älskar eller älskar med.

Men allt är inte frid och fröjd. Det kan nog gå an att vara kändis och gay men hur är det för den gaye bagaren, bögen i buren om han spelar hockey, den lesbiska förskolläraren, trans snickaren? Har dom det lika lätt? Jag är inte så säker. Nej jag vet att många har det svårt. Därför är det viktigt att vi möts.

Och jag är här med er, med oss, som heterosexuell, som landshövding och man. För jag har ett uppdrag från den moderna staten. Vi värnar era, men inte bara bögar, flators eller transors rätt. Vi värnar allas rätt. Vi talar om mänskliga rättigheter, FN: s deklarationer. Det är det vi värnar och då talar vi om allas rätt, om rätten att vara homosexuell, lesbisk, kristen, ateist, kommunist, antikommunist. Ja även rätten att vara rädd för och kritisera det man inte förstår och gillar. Men aldrig rätten att slå, hota, tysta eller tvinga bort det man inte gillar.

Jag har lämnat partipolitiken men jag är fortfarande politiker. I det gamla Grekland kallade man alla som inte brydde sig om det allmänna om politiken, för idioter. Vänner man behöver inte bli idiot för att man blir landshövding. Vi är inga idioter. Vi bryr oss om varandra och det öppna samhället.

För att travestera Niemöller: Först jagade dom iväg bögarna och jag protesterade inte för jag var ju inte bög. Sedan jagade dom iväg judarna och jag protesterade inte för jag var ju inte jude. Sedan jagade dom iväg kommunisterna och jag protesterade inte, för jag var inte kommunist. Sedan hämtade de fackföreningsledarna och jag protesterade inte, för jag var inte förtroendevald. Sedan hämtade de mig och då fanns ingen kvar som protesterade.

Vänner Göteborg grundades som en öppen stad. Här skall alla skepp och människor kunna mötas, precis som på Lerins bilder. Här skall vi våga säga, Go West är bäst, här skall öst och väst mötas. Här skall alla våga mötas och visa sin kärlek. Go West.