”Se dig själv, se andra” kan budskapet med årets dogtag sammanfattas. Tennarmbandet med texten ”alltid öppen” har designats av 33-åriga formgivaren Karolina Tullberg från Saltsjö-Boo. Där bor hon med fästmön Pia.

– Temat ”öppenhet” tilltalade mig, eftersom jag har länge hade svårt att vara öppen på jobbet och bekanta. Men det berodde på mina egna förutfattade meningar om hur folk skulle reagera. Jag stängde mig själv.

Med armbandet vill Karolina Tullberg påminna bäraren om att även vara öppensinnad för andra läggningar, könsuttryck och etniciteter.

Vilka tidigare dogtags har du tyckt om?
– Jag gillade berlocken med ordet ”hetero” i blindskrfft.

Tidigare har dogtagen varit Prides officiella giveaway till den som löst veckopass till festivalen. Då inträdet till årets festival är gratis, säljs årets armband som en del av två förmånspaket (250 respektive 1000 kronor) som ger köparen rabatter till event under festveckan och 50 kronor till Prides stödfond för pridefestivaler utomlands.

Tidigare formgivare av Stockholm Prides dogtag är Lars Wallin, Christer Lindarw och Efva Attling. Årets designer avgjordes genom en tävling, där sex bidrag deltog.

–Tävlingen var öppen för alla, i enlighet med festivalens tema. Dessutom vill vi lyfta fram oetablerade designers i hbt-communityt, säger Pär Wiktorsson, ordförande för Stockholm Pride.

Karolina Tullberg, som länge drömt om uppdraget, tog tävlingen på största allvar.

– Jag började skissa på idén i bilen på väg hem från Göteborg. Jag har mest formgivit böcker och tidningar tidigare, men var helt inne på att göra ett armband.

När hon fått veta att hon vunnit tävlingen började veckor av heltidsarbete med att få tag på leverantörer och smyckesmeder som kunde få armlänken ur datorn och runt handleden.

– Jag ville göra det i silver först, men det var för dyrt. Så valet föll på leverantören Härryda Tenn som kunde sköta hela produktionsprocessen.

Är smyckedesign något du vill fortsätta med?
– Varför inte? Det har varit fantastiskt rolig.