”Calling all queens to board the Virgin Pride Flight – come and get fabulous at 30 000 feet”. Så låter det i reklamen för flygbolaget Virgin Atlantics Pride-flight från London till New York, en flight som sålde slut på nolltid. Med en ”all gay” besättning och massor av uppträdanden, drugbingo, dragshow och speed dating ska flygresan bli nåt alldeles extra från London till New York och World Pride. Och man tänker, hallå SAS, det här hade väl varit något att ta efter?
World Pride i New York och Stonewalls 50-års firande kommer att bli något utöver det vanliga. 1-30 juni pågår Wolrd Pride, med självklart fokus på sista veckan i juni. Och världens alla HBTQ har redan börjat planera för detta stora Pride-event. Biljetterna till de två stora festerna på Pier 97 är slutsålda för länge sedan, trots att priset låg på ca 2000 kr per kväll. I år kommer ikoniska Grace Jones till lördagsfesten samt Madonna till avslutningsfesten på söndagen. Madonna klev ju upp på scenen på Stonewall Inn på nyårsafton i år och höll ett hyllningstal till Stonewall-upproret och sjöng sedan Like a prayer (men lite bättre än på Eurovision…) på pubens lilla scen.
Det kommer att hända saker över hela New York under World Pride. Paraden som kommer att gå till historien som den största nånsin hålls söndagen den 30 juni. Greenwich Village kommer att vara kärnan under hela pride. Det är där Stonewall Inn ligger, på Christopher Street, och det var där allt började – lördagen den 28 juni 1969 då polisen stormade in för att att göra ännu en razzia. Återigen trakasserades gästerna. Men den här kvällen fick bögarna, flatorna, transpersonerna och alla dragqueens nog. Den här kvällen slog de tillbaka. Det uppstod bråk, larmet gick och fler poliser tillkallades, ryktet gick om upplopp på Stonewall och fler i området skyndade dit för att hjälpa till. Transorna tog täten och slog tillbaka mot polisens batonger.
Upploppen varade i fyra dagar. Flera greps och skadades. Men det var ett upplopp som gav effekt. Det gav eko runt om i världen och idag räknas Stonewall-upproret som början på alla pridefirande världen över. Det var dagarna då bögar och flator och transor stod sida vid sida. Det var dagarna som historia skrevs.
Nu kommer Pride hem igen, 50 år senare, till staden som aldrig sover. Det kommer att bli enormt och vi kommer att vara många svenskar och skandinaver som är på plats, och det finns fortfarande både flygbiljetter och hotellrum kvar.

Om två år, 2021, kommer World Pride till Europa, närmare bestämt till Köpenhamn. Och där har förberedelserna redan pågått i ett år. Men först ska vi alltså ta oss igenom World Pride i New York och firandet av Stonewall 50 år.
Missa inte det!

The Row, hotell på 8th avenue.

The Row Hotel
Här är ett hotell du bör kolla upp om du inte redan bokat, The Row på åttonde avenyn (1300 rum på 28 våningar). Det finns rum kvar under Pride för runt 160 dollar per natt. Och vill du bo lite extra gay kan du ju be om rum 2422 som har fasaden av Stonewall in som tapet på väggen utanför. T-banan är precis runt hörnet och tar dig raka vägen ner till Greenwich Village.

 

Madonna uppträder på söndagen
Klara artister – och kommer Madonna?
Grace Jones, Chaka Kahn, Cyndi Lauper, Melissa Etheridge, Jake Shears (från Scissor Sisters) och Madonna..! Artisterna som kommer uppträda under World Pride i New York behöver inte skämmas för sig. Öppningsceremonin hålls i Barclays Center i Brooklyn dit Lauper, Kahn och Billy Porter kommer uppträda under ledning av Whoopi Goldberg. The Closing ceremony hålls på Times Square som spärras av för kvällen och där uppträder både Melissa Etheridge och Jake Shears medan Grace Jones intar scenen på Pride Island Pier 97 under lördagen, medan Madonna ska avsluta World Pride på söndagen på Pier 97.

 

Paraden
Prideparaden i New York är åtta timmar lång… Miljontals människor både går den och ser den. Den börjar kl 12.00 söndagen den 30 juni vid 26th gatan och 5:e avenyn. Det går inte att bara hoppa in i paraden utan man måste ha föranmält sig till en speciell paradgrupp.

 

På The Metropolitan Museum visas ”Camp: Notes on fashion”

Utställningarna
Det finns massor av utställningar att besöka under New York Pride. På Metropolitan Museum är utställningen ”Camp: Notes on fashion” ett måste för all modeintresserade där Susan Sontags ”Notes on Camp” från 1964 utgör ramarna för utställningen, Sontag levde med Annie Leibovitz fram till sin död. På New York Public Library isas ”Love & Resistance: Stonewall 50”, en fotoutställning av Kay Tobin Lahusen and Diana Davies. På hbtq-muséet Leslie-Lohman museum visas ”Art after Stonewall, 1969–1989” medan Guggenheim hyllar konstnären Robert Mapplethorpe med utställningen ”Implicit Tensions: Mapplethorpe Now”. Tar man en sväng till Brookyln so visas ”Nobody Promised You Tomorrow: Art 50 Years After Stonewall” på Brooklyn museum där 28 hbtq-konstnärer som är födda efter 1969 ställer ut.

 

The Prom på Broadway,

Gay på Broadway
Ett besök i New York betyder oftast ett besök på Broadway. Och just nu går flera musikaler med HBTQ-tema. Missa inte ”The Prom”, som handlar om Emma som inte får ta med sig sin flickvän till The Prom men får oväntad ”hjälp” av fyra avdankade Broadway-stjärnor som ser sin chans att åter hamna i rampljuset. Dessutom spelas både ”The Cher Show” och ”Tootsie” för fulla hus på Broadway.

 

The Gay Liberation Monument
Gay liberation monument
I parken Christopher Park utanför den berömda baren Stonewall finns dessa statyer, Gay Liberation Monument som är en hyllning till Stonewall-upproren och synliggörandet av hbtq-personer. Statyerna av två män och två kvinnor är gjorda av George Segal och har stått där sedan 1992.

 

 

 

 

 

 

The Vessel

The Vessel.
New Yorks nya sevärdhet i nya området Hudson Yards är ett måste!

 

En tour i hbtq-historia
Passa på att ta en guidad promenad-tur när du är i New York. På www.urbanadventures.com hittar du flera olika turer: LGBT-walks, food and wine-walk, cocktail-walk, Brooklyn-walk… Tar du the LGBT-walk kostar den ca 70 dollar per person och turen pågår i tre timmar, max 12 deltagare.