Det har uppstått en allvarlig spricka i relationen mellan Stockholm Pride och en av Sveriges största hbt-organisationer. I dag meddelar HBT-Socialdemokraterna att de hoppar av medverkan i Pride Kungsan där man varit inbokad för ett av de större tälten.
Bakom konflikten ligger att Föreningen Stockholm Pride erbjuder vissa hbtq-organisationer ”utställarrabatt”. Detta enligt ordföranden Pär Wiktorsson för att ”garantera mångfald på vårt festivalområde och ge ideella organisationer bättre förutsättningar att delta.”
– Vi har en utställarrabatt som vi ger till ideella aktörer och organisationer som organiserar hbtq-personer och fokuserar på hbtq-frågor och som inte har en partipolitisk eller religiös koppling då Stockholm Pride är en partipolitiskt och religiöst obunden förening, förklarar Pär Wiktorsson styrelsens policy.
Enligt Pär Wiktorsson är det i år få utställare som får denna utställarrabatt.
– Vilka är det?
– Det vill jag inte kommentera, svarar Pär Wiktorsson.
HBT-Socialdemokraternas förbundsordförande Anders Selin är upprörd över hur föreningen behandlats av Stockholm Pride.
– Vi är en självständig organisation som heter HBT-Socialdemokraterna, säger han till QX.se.
Anders Selin berättar att man vid två tillfällen lovats att få utställarrabatten som han uppger skall röra sig om 50% på tälthyran.
– Vi har haft flera diskussioner med Stockholm Pride om vårt deltagande, säger han. När man valde att flytta till Kungsan med ökade priser för utställare så sa man samtidigt att det inte skulle drabba oss communityaktörer.
Lite senare berättar han att man fick informationen att enbart ”ideella” hbtq-organisationer skulle få rabatten. Dit HBT-Socialdemokraterna inte räknades.
– Det reagerade vi på eftersom vi ser oss som lika stor del av communityt som vilka andra organisationer som helst, säger Selin.
I helgen som gick såg de två parterna ut att ha kommit överens. Pär Wiktorsson vill inte ”medialt” kommentera hur diskussionerna gått men han säger att HBT-Socialdemokraterna erbjudits ett mindre tält, ”i samma storlek som övriga partipolitiska organisationer har och till samma kostnad.”
Anders Selin uppger att överenskommelsen utöver ett mindre tält även innehöll erbjudande om rabatt, men att detta erbjudande drogs tillbaks efter veckans styrelsemöte. Det var då HBT(s) valde att hoppa av årets Pride Kungsan.
– Vi beklagar jättemycket att det blivit så här, säger Selin. Vi vill jättegärna samarbeta med Pride men det känns inte som att samarbetsklimatet är sådant nu. Det blir svårt att vara på insidan när man motas till utsidan. Och det känns inte så lätt med en organisation som inte står för de löften man ger ut och när det inte är en inbjudande hand som kommer.
I ett öppet brev som skall publiceras på föreningens hemsida och via Facebook skriver Selin att man främst vänder sig mot ”bristen på heder och respekt för ingångna avtal och löften”. ”Och vi är djupt oroade över den brist på moral och etik som Stockholm Pride visar upp genom att ändra spelreglerna vartefter det passar dem. ”
Pär Wiktorsson beklagar ”missarna i kommunikationen”.
– Det har skett en rad missförstånd och jag beklagar att det varit en dålig samtalston, säger han. Båda parter har ett ansvar för detta.
Han understryker även för QX att han tycker att HBT-Socialdemokraterna är en ”viktig communityaktör”.
HBT Socialdemokraterna kommer att delta under Prideveckan genom att hålla i ett antal seminarier men väljer annan plats än de Pride har för dessa. Man kommer även att gå med i Pride-paraden.
– Vi vill göra lite mer 1:a maj av paraden och förhoppningsvis får vi en blåsorkester med oss, säger Anders Selin till QX.

Läs även: Gaykrogar nobbar Pride


Fakta:
Vid årets festival deltar totalt 12 ideella hbt-organisationer i Pride Kungsan förutom nu avhoppade HBT(s).
RFSL, RFSL Ungdom, Posithiva Gruppen, SSQI-Arab Initiative, EKHO, Sveriges Förenade HBTQ-Studenter, SpringPride Eskilstuna, Transföreningen FPES, Stockholms Gaykör, HBT-Liberaler, RFSL-Regnbågen, Stolta Föräldrar liksom Föreningen Homosexuella läkare som håller i sjukvårdstältet.

HBT (s) är en ideell medlemsorganisation med tio lokalavdelningar och förra året hade man 273 medlemmar. Förbundet samlar socialdemokrater engagerade i hbt-frågor. Förbundet har inte samma organisatoriskt nära relation till partiet som partiets ungdoms- och kvinnoförbund eller Broderskaparna. De olika lokalavdelningarna är dock anslutna till respektive lokala arbetarkommun.
HBT-Socialdemokraterna får del av Ungdomsstyrelsens stöd till ideella hbt-organisationer.
I Sverige finns idag tre partipolitiskt kopplade hbt-organisationer. Det är HBT (s), HBT-Liberalerna och Öppna Moderater. Riksorganisationen HBT-Solidaritet består av Homosexuella socialister, Aktionsgruppen homosexuella pensionärer och kulturföreningen Tupilak.