Hur många Pride har du vart med på?
– Varenda ett sen jag jag var tonåring tror jag. Har jobbat varje år så semester tar jag långt innan eller efter. Working 9 to 5, nattversionen, är det som gäller. Jag är en hardworking Pride-pugga!
När var din första Pride?
– Jag var med sista gången det hette frigörelseveckan i slutet på förra årtusendet, jag rymde upp från min tillvaro som gymnasieelev i Kalmar och hamnade mitt i yran som präglade hela huvudstaden. Det var 1997 och längs Sveavägen tågade tappra och tåliga aktivister genom staden. Året efter exploderade Europride och fyllde hela HBTQ-världen med internationellt självförtroende och vänner från när och fjärran. Sen dess har Pride växt i rasande fart, men jag tänker att kärnan alltid kommer bygga på de ideella krafterna och gräsrötternas slit och mod att få det hela att hända. Men Pride är en angelägenhet för hela landet och jag är så glad att festivalerna breder ut sig som en motvikt till intolerans och hat. Pride behövs i varje stad och by, årets alla dagar!
Vilket är ditt bästa Prideminne?
– Alla år som vi körde drugbingo med gruppen Cunigundas Mammor i Pride Park på söndagarna! Det började på en gaykryssning som ett litet sidoprojekt till vårt showande i dragperformancegruppen Cunigunda men växte till en oväntad succé. Tillsammans skapade vi mardrömskaraktärer av våra egna mammor och vid sidan av vårt vanliga turnerande och showande drog vi in välgörenhetspengar till HIV/AIDS-arbetet i Posithiva Gruppen. Det blev ju hysteriskt till slut och vi hade över tusen personer som ville spela bingo i Pride Park, bli förnedrade och vinna fantastiska priser varje år. Vi rökte, svor, sjöng barnförbjudna visor och drog poppers i förvrängda folkdräkter. Ett totalkaos och perfekt avrundning på Pride tyckte folk medan de insamlade pengarna gjorde stor nytta i vårt gemensamma community!
Ska du gå paraden i år?
– Paraden är höjdpunkten, festen, näven och läppstiftet i luften! Jag har varit Stockholm Prides officiella paradutropare i tretton år men i år repeterar jag i parken eftersom jag är konferencier på avslutningsgalan när paraden gör entré. Om jag hade kunnat gå skulle jag självklart heja på min favoritdruga Imaa Queen som är med och säkrar utvecklingen ibland stans alla unga queens. Eller så skulle jag självklart åka med Stadsteaterns vagn som leds av min underbara kollega och SVT-sommarskuggsjägare Angelika Prick!
Var kan man träffa dig under Pride?
– Det blir en späckad vecka som vanligt. Jag är konferencier på fantastiska välgörenhetsloppet ”Run for Pride”, sen medverkar jag i underground-dragfestivalen ”Stockwig” på Kraken på fredagen, konferencierar avslutningsgalan på lördagen i Pride Park och får påa legendariska Weather Girls och Pussy Riot, sen piskar jag igång megafesten Pride Cirkus på Münchenbryggeriet hela lördagsnatten där ingen mindre än världskomediennen Pam Ann är en av alla DJs! Däremellan ska jag hinna repa upp tvåtimmars-monologen ”Ned med Vapnen” på Stadsteatern som har nypremiär i slutet på augusti och även sätta ihop de sista artisterna till varietén Salong Fux som kör i Vitabergsparken 13-14/8 och fortsätter i en barnförbjuden version i Slakthusområdet 16-17/8. Salong Fux bjuder på två helt olika shower fyllda med det bästa inom nycirkus, drag, dans och mina favoritartister som lovar att förvrida huvudet på publiken.
Vad gör du annars i sommar?
– Just nu har jag semester och är hemma i Wien där jag växte upp från början. Jag ligger i skuggan, läser manus, dricker snaps och äter mig stinn på österrikiskt godis inför allt som gasar igång inom kort. Vi ses i regnbågsdimman!