Det var när hon fick barn med sin då nyblivna fru Camilla Sandell som landslagsstjärnan Victoria Svensson Sandell bestämde sig för att komma ut för allmänheten. Hon gjorde det i julinumret av QX 2008, och blev den första aktiva elitfotbollsspelaren att komma ut som något annat än heterosexuell.

– Tidigare har jag velat vara känd som fotbollsspelaren Vickan, inte Vickan som är ihop med en tjej. Men nu när vi har gift oss och fått Moa har det kommit många frågor, och eftersom jag är otroligt stolt över min familj vill jag givetvis vara öppen och berätta om dem.

Under rubriken ”Visst spelar Vickan i vårt lag” berättade hur hon tidigare bara varit ihop med killar och att hon aldrig använder ordet ”flata” om sig själv.

– Jag använder inget ord alls, varken flata eller lesbisk. Jag har inte haft det behovet, för mig har det bara varit naturligt att vara tillsammans med den kvinna jag älskar. För mig handlar det om personen, jag tänker inte att jag blir kär i ett
kön.

Hon gjorde sitt första Pride år 2009, och var då den enda att representera Djurgårdens IF i paraden.

Efter henne har landslagsspelarna Jessica Landström och Lisa Dahlqvist kommit ut, men Victoria Svensson menar att myten om att alla kvinnliga fotbollsspelare är flator inte stämmer.

– Jag vet ju hur det är i fotbollslandslaget och jag kan säga att det inte alls finns massa flator. Den enda jag kan tala för är mig själv, och det här var ett bra tillfälle för mig att komma ut.

Mer om hur Vickan Sandell Svensson kom ut får du veta på Pride Kungsans mellanscen, torsdag 4 augusti 10.30–11.30. Där samtalar hon med Lovise Brade Haj.

LÄS HELA ARTIKELN med Victoria Svensson Sandell i QX augusti 2008.