För lite drygt två år sedan tillsattes tidigare riksdagsledamoten, skådespelare och teaterchefen Tasso Stafilidis som anställd verksamhetschef för HBTQ-Festivalen i Göteborg. Under de två åren har också resultaten talat för att såväl satsningen på anställd verksamhetschef som just valet av Tasso Stafilidis var ett klokt drag.
Vid festivalen 2011 deltog 200 volontärer att jämföra med 2009 års festivals 10 personer. Besökarna ökade samma period från 10 000 till 127 000, sponsorer från ett värde på 100 000 till 7 miljoner och de offentliga bidragen från 370 000 till 1,6 miljoner.
– Det unika som vi byggt upp i HBTQ-Festivalen är att alla våra sponsorer och större samarbetspartners får grundläggande hbt-kompetens för sin personal, säger Tasso Stafilidis. Detta ställer tydliga krav på sponsorerna då vi inte enbart nöjer oss med att de ska ställa sig bakom festivalens syfte och mål.
Den struktur som byggts upp under hans tid beskriver Stafilidis som ett ”vinnande koncept”.
– Sett till utvecklingen även i år är min bedömning att festivalen fortfarande har en enorm utvecklingspotential men det kräver bland annat större satsningar på kvalitet nu när vi nått toppen i kvantitet.
Tasso Stafilidis lyfter även att HBTQ-Festivalen inte ”enbart” har verksamhet i staden Göteborgs mer centrala delar. Hbtq-relaterade konst- och kulturprogram arrangeras i anslutning till festivalen även i andra kommuner i Västra Götalandsregionen och i Alingsås hålls ”HBTQ-dagar”.
Med flaggan i topp så väljer nu alltså Tasso Stafilidis att lämna över och nästa vecka startar rekryteringen av en ny verksamhetschef.
– Jag väljer nu av både praktiska, ekonomiska och privata skäl att lämna festivalen, säger han.
Den Stockholmsbaserade Stafilidis anger dubbelt boende, resekostnader och krävande resetid liksom önskan att ägna mer tid åt sin sambo som skälen till att han nu lämna över.
Han beskriver det som tungt och sorgligt att lämna redan nu då han hade velat stanna under tre festivaler.
– Nu har jag trots allt beslutat mig för att säga upp mig och överlämna rodret till en ny förmåga, säger han och kommer till årsskiftet att lämna över.
Inför 2012 berättar han att arbetet är i full gång med att slutföra förhandlingar med sponsorer, tillsätta platschefer och fylla programmet.
– Jag kommer även att vara kvar för en bra överlämning till den nya verksamhetschefen som tar vid efter mig, försäkrar han och anger som en av de mer spännande nyheterna för nästa års HBTQ-festival att Regnbågsparken kommer växa och flytta in i Trädgårdsföreningen.
Vad har du för planer yrkesmässigt framöver?
– Jag ska se vad det finns för spännande jobb att söka samtidigt som jag förmodligen går tillbaka till mitt frilansande skådespeleri med föreläsningar och föreställningar, svarar Tasso. Så vill jag även lägga tid på att äntligen bli klar med den roman som jag började skriva på efter att min självbiografi gavs ut. Den är i princip färdig men jag är petig och jag har inte hunnit peta klart.

Mer info om rekrytering av platschefer och i veckan även en ny verksamhetschef hittar du på deras hemsida och på deras blogg på Qruiser: