Vissa livsberättelser går till hjärtat. Speciellt Steves, eftersom den handlade om liv och död.
– Från början trodde jag också att livet var kört. Framför allt är varje dag en kamp mot attityder, men man måste ha ett mål med livet, påpekade han.
När Steve drabbats fanns det många hinder att besegra.
– Min mamma insåg tidigt att jag var bög. Hon frågade rakt ut och jag fann ingen anledning att hemlighålla min läggning.
Steves mamma dog den 19 december 1995. Pappa två år senare.
– Då hade jag börjat känna av problemen. Men stödet hemifrån var hela tiden fantastiskt. Det är jag evigt tacksam för.
Hans liv har varit upp och med, men idag mår han riktigt bra och att intervjua Steve gör undertecknad glad. En positiv man med stor levnadsglädje och framåtanda.
– OK, hiv har ondskans tryne. För drabbade är det skam och skuld, men jag har haft fantastiska människor som stöttat. Dels inom läkarkåren, dels inom teologutbildningen, ja, egentligen alla.
Från 1987 har det funnits olika typer av mediciner för att stoppa viruset från att sprida sig i kroppen, men de första var ineffektiva med många biverkningar. Först 1996 lyckades forskarna med en kombinerad medicin, som blev en revolution för Sjöqvist och miljontals andra hivsmittade.

– Det som hände 1996 när trekombinationen, ungefär som tre bombplan som kunde attackera viruset och därmed stoppa virusfabriken i kroppen. Plötsligt hände det. Det är stort att ha varit med om det, samtidigt som det är en sorg för alla dem som inte hann ända fram, säger han.

Bland dem finns flera kända svenskar som modedesignern Sighsten Herrgård, programledaren Jacob Dahlin och journalisten Ebbe Carlsson. Alla är idag döda.

Hiv-spridningen är fortfarande störst i södra Afrika. 23 av världens 33 miljoner hivsmittade bor där och omkring två miljoner dör i aids varje år.

I Sverige har omkring 300 drabbats per år, fram till 2002. Idag är motsvarande omkring 500 per år och de flesta smittas utomlands. Ofta svenska män som i sin tur smittar sina svenska kvinnor.

– Det finns radhuspappor som kommer hem från semester i Thailand med hiv, det finns ungdomar som har varit på resa på Bali eller nånstans. Så att alla kan i princip få hiv, men de dubbelt utsatta är gruppen migranter. Afrikaner i Sverige åker till exempel ofta på semester till sitt hemland och riskerar att utsätta sig för smitta, har Miriam Kronberg på Noaks Ark sagt.

Steve Sjöquist tar inte ut några segrar i förväg.
– Livet har lärt mig att gå sakteliga framåt. Inte måla upp några långa perspektiv. Istället njuta av varje dag och, om möjligt, stötta andra som drabbats.
Han riktade samtidigt kritik, men ganska lam sådan, mot svenska kyrkan.
– Den har som institution varit ganska tyst, men dessbättre inte längre. Det välkomnar jag, påpekade Steve.
Han gläds också över att prideflaggan pryder många affärer i Skellefteå och pridearrangören Jonna Deilert tackade för  arrangemanget och påpekade:
– Många kloka ord och tankar. En suverän kväll!
Undertecknad instämmer.