Nyland har öppnat upp för inrikes inresande men de restriktioner till följd av pandemin med Covid-19 gör att Helsingfors Pride idag meddelar att man flyttar sin festival i slutet av juni till den 7-13 september.

– Behovet av både Prideveckan och vårt helårsarbete kommer bara att öka under denna kris, säger Aaro Horsma, verkställande direktör för Helsingfors Pride enligt QX.fi.

”Det viktigaste nu är att ta hand om varandra och samtidigt se till framtiden. Även i utmanande stunder går vi stolt framåt med hjälp av vårt samhälle, supportrar och partners och ser till att ingen blir kvar ensam, betonar Horsma.

Sedan tidigare har Oslo Pride meddelat att de ställer in de publika aktiviteterna och istället samlar firandet kring hashtagen #oslopride2020.

På liknande sätt görs ett internationellt firande digitalt den 27 juni, där bland annat föreningen Svenska Pride är de som driver det digitala evenemanget från svensk sida.

Växjö Pride, planerat till 4-10 maj liksom West Pride i början av juni planerar att genomföra själva Pride-evenemangen med anpassa dem till den nya situationen. I Göteborg blir det flaggdagar och i Växjö görs en ”alternativ” vecka:

– Växjö Prides uppgift är lyfta och synliggöra HBTQ-frågor. Det kan göras på olika sätt och i år behöver vi vara kreativa, nyskapande och omvärdera hur en Pridefestival kan se ut, säger Markus Emilsson, projektledare för Växjö Pride i ett pressmeddelande.

Stockholm Pride har ännu inte meddelat vad som planeras under veckan i början av augusti.

Köpenhamn Pride meddelar ordföranden Lars Henriksen att de efter att statsminister Mette Frederiksen satt stopp för alla festivaler fram till och med augusti så kommer det vid sitt nästa styrelsemöte besluta hur upplägget den 18-23 augusti kommer bli.

Pridekalendern uppdateras i takt med att ny information kommer in