QX ringde upp Gudrun Hauksdottir för att höra varför hon valt att hoppa av uppdraget som verksamhetsledare för Malmö Prides del av World Pride, en post hon innehaft i ett drygt år.

– Det har varit för dåliga förutsättningar och jag har inte varit överens med MalmöPrides styrelse om vad det innebär att vara verksamhetsledare, och framför allt att det varit kaos just vad gäller World Pride när det gäller budgetar och samarbetet med Malmö stad. Det enda som har fungerat riktigt bra är samarbetet med Köpenhamn, vilket är nog så viktigt. Jag har dessutom arbetat själv, medan det finns 20 anställda i Köpenhamn. Jag har skrikit om att det behövs personal och en budget, men det har bara inte funnits. Dessutom hade jag en bra samarbetspartner på Malmö stad som heter Karin Tingstedt, och som utan någon särskild förklaring blev borttagen från projektet i februari. Hon är också gay och har liksom jag erfarenhet av att jobba med stora projekt.

Kan du ge lite fler exempel på vad som inte fungerat i ditt samarbete med Malmö Prides styrelse?

– Jag har inte känt styrelsens förtroende, och egentligen har ingenting funkat riktigt bra. Styrelsen är på många sätt bra, men de kan ingenting om att arrangera en stor festival. Förra årets Malmö Pride, som jag projektledde, gick ju fantastiskt bra och jag tycker personligen att det var den bästa Pride-festivalen i Malmö hittills. Med det sagt så har det också varit jättestruligt med Malmö stad, de har exempelvis fortfarande ingen klar budget.

Är du orolig för att World Pride i Malmö 2021 inte ska bli av med tanke på allt strul du beskriver?

– Jag har ingen aning om vad som händer, men personligen vill jag inte jobba under dessa dåliga förutsättningar. Utan budget och personal blir ju vad som helst dåligt…

Kan någonting få dig att komma tillbaka som verksamhetsledare för World Pride 2021?

– Nej, inte som det ser ut nu. Absolut inte. Det känns jätteskönt att ha hoppat av. Jag har kämpat så länge med att skapa stora visioner för World Pride, i samråd med Köpenhamn, men orkade inte längre under rådande förutsättningar. Det känns såklart trist, det här är ju ett så viktigt arrangemang, men det måste skötas på ett professionellt sätt.

Vi ringde också upp Malmö Prides ordförande Maria Malmqvist för att få hennes kommentar till att Gudrun Hauksdottir hoppat av sitt åtagande, och för att höra om hon hyser någon oro inför det gigantiska arrangemang som ju World Pride trots allt är.

– Jag har ingen kommentar mer än att vi hade olika åsikter om hur verksamheten skulle ledas. Det händer ju ibland att folk säger upp sig, så är det med det. Nu letar vi efter en ny projektledare för World Pride och det känns superkul.

Har ni fått bra respons på er jobbannons angående Gudruns Hauksdottirs efterträdare?

– Absolut, det finns ett stort intresse för World Pride, både på den svenska och den danska sidan, och det är vi jätteglada för.

Gudrun menar att arbetet runt World Pride skötts oproffsigt, och att det saknats resurser, budget och personal – kan du hålla med om något i hennes kritik?

– Det behövs självklart mer resurser till World Pride, så det är vi helt eniga om. Det finns alltid ett budgetunderskott i verksamheter som drivs av ideella föreningar. Men jag vill inte kommentera vidare, hur Gudrun upplever situationen får stå för henne. Vi har ett jättebra stöd både från Köpenhamn och från Malmö stad inför World Pride, så jag tror att det kommer att gå superbra. Det gäller även årets Malmö Pride vars datum vi ska spika i nästa vecka. Det finns ju lite nya utmaningar i år med tanke på de restriktioner som finns, så vi får jobba på ett nytt sätt vilket faktiskt känns ganska spännande.

Kan du se några som helst orosmoln inför World Pride? Finns det någon risk att det inte alls blir av?

– Nej, jag ser ingen sådan risk. Jag var lite orolig ett tag, och det har varit en del turbulens, men jag är absolut inte orolig för att det inte ska bli av. Vi har ett gott samarbete med Malmö stad som hjälper oss med kompetens som vi själva inte har. Vi hare en bra dialog med både dem och Köpenhamn, och är övertygad om att vi kommer att få en riktigt fin World Pride nästa år. 

Fotnot: World Pride i Malmö och Köpenhamn går av stapeln 12-22 augusti 2021.