– Det känns viktigt för oss att inte ställa in Stockholm Pride, det finns alldeles för mycket viktiga hbtq-frågor som vi behöver lyfta i år, exempelvis en könsneutral familjelagstiftning vilket är högaktuellt i Corona-tider, säger Stockholms Prides ordförande Vix Herjeryd till QX.

Stockholm Pride ställer alltså inte in, men ställer om och får nya ”Corona-kläder” som främst innebär en förkortad webbaserad festival från fredag 31 juli till söndag 2 augusti. Det blir livestreamade konserter, aktiviteter, seminarier, paneldebatter och även innehåll för en yngre målgrupp, Pride Ung.

– Vi planerar även att ha ett Parad-event lördag 1 augusti där vi uppmanar alla att flagga och manifestera där man just då befinner sig, och som kommer att läggas ut, dokumenteras och sammanställas. Vi tycker det är viktigt att ha en Pride-parad även om den inte kan vara fysisk i år. Vi uppmanar även Stockholms stad och andra aktörer att uppmärksamma Pride-veckan så mycket som möjligt, berättar Vix Herjeryd.

Är några spännande artister och eller något annat innehåll spikat?

– Det är lite tidigt att säga, men klart är att vi kommer att fokusera på och lyfta upp svenska hbtq-artister så mycket vi bara kan. Vi kommer att vara beredda på att släppa in viss publik på våra konserter och övriga event i den mån det kommer att vara tillåtet. Jag kan också avslöja att det som vanligt även blir en Årets Pride-låt som kommer att avslöjas i maj.

Däremot blir det ingen dog tag, men väl ett solidaritetsarmband man kan köpa för att stötta Stockholm Pride och deras internationella arbete. Man hälsar också alla som redan köpt biljetter till Stockholm Pride 2020 att de kommer att vara giltiga för festivalen 2021, men erbjuder även återköp och andra alternativ.

Vix Herjeryd, ordförande föreningen Stockholm Pride. Bilden från festivalen 2019

Stockholm Pride kommer löpande från den 1 juni att informera om, och samla, allt som händer under och runt Stockholm Pride i sitt kalendarium Pride City på hemsidan stockholmpride.org

– Vi vill ju även i år försöka lyfta våra community-aktörer som arrangerar alla möjliga sorters aktiviteter runt Pride, säger Vix Herjeryd.

En annan spännande nyhet är att Stockholm Pride sista helgen i november kommer att arrangera det första Stockholm Winter Pride som blir en fysisk festival.

– Detta är något vi velat göra länge, och som många av våra syskonfestivaler runtom i Europa redan har. Vi tycker det behövs något som förgyller även den mörka årstiden, och satsar på att det ska bli ett bestående evenemang, säger Vix Herjeryd.

Stockholm Pride kommer även att delta i Global Pride den 27 juni, ett gigantisk live-streamat arrangemang som startar i Australien och Nya Zeeland, och där mer än hundratals Pride-firanden över hela världen deltar. Det är nu över 300 Pride-festivaler som tvingats ställa in eller flytta fram bara i Europa.

Kalendariet för alla evenemang under Pride kommer som tidigare år även finnas i gaymap.qx.se