Igår drog Växjö Pride igång och bland annat invigningstalade landshövdingen Maria Arnholm via Facebook. Under veckan uppmanas även deltagarna att klä sig en speciell färg varje dag och lägga upp bilder på instagram under hastagen #växjöpride2020 och #letsgorainbow.

– Det blir en annorlunda i år, säger Växjö Prides ordförande Suzana Mocevic. Men hbtq-personers förutsättningar i livet stannar ju inte av på grund av pandemin så vi var eniga i Pridestyrelsen om att vi snabbt skulle ställa om och köra så bra vi kan.
Växjö Pride hölls första gången 2013 och startades genom ett initiativ från elever på en skola. I paraden det året gick det 300 personer. Året efter startades en Prideförening och 2500 gick i paraden. Förra året hade siffran växt till 10 000 deltagare.

Under Prideveckan i Växjö kommer man bland annat kunna videochatta med en poly om vad polyamori betyder och hur det kan funka att leva som poly i Växjö och Sverige idag?
Det blir ”Friskis goes Pride” i Linnéparken på onsdagen med max 40 personer, politiska samtal kring HBTQ-frågor med Växjöpolitiker från samtliga riksdagspartier, ett samtal som sänds på Smålandspostens hemsida.
Dessutom blir det musikquiz med Pridetema på Stars & Stripes. Och lesbisk picknick i Strandbjörket. Och idag tisdag anordnas en Pride Dog Walk då det blir gemensam hundpromenad runt Växjösjön under regnbågsflagg. Och under hela veckan pågår en unik Pride Art Walk där fyra lokala konstnärer speglar och tolkar hbtq och identitet och vad det innebär.
– Konstrundan hålls inne i skogen, berättar Suzan. Det är verkligen en upplevelse!
På lördag är det avslutning och då håller Europaparlamentarikern Alice Bah Kuhnke årets högtidstal via länk klockan 14. Det blir så klart ingen parad men arrangörerna vill ändå synliggöra att de är många som hade valt att gå om det var möjligt så under hela Prideveckan kommer det att finnas linor uppspända över den stor entrén till Linnéparken. För att visa sitt deltagande uppmanas alla som hade tänkt att gå i paraden att kasta upp sina gamla paradkängor eller andra skor.
– Vi vill bygga ett tak av skor, en himmelsk paradinstallation tillsammans, säger Suzana Mocevic och berättar att hon själv ska kasta upp sina gamla skor som hon gått i varje år i paraden sedan 2013.
– Det blir lite symboliskt att kasta upp dessa skor i år när vi inte kan ha någon parad.

All info med tider och platser hittar du på vaxjopride.se