– Grunden till låten har faktiskt funnits ett tag och skrevs till mig, och om mig. Jag har bara väntat på ett bra sammanhang att släppa den, och när jag fick frågan om att göra årets låt så kändes det helt rätt. Den handlar om min komma-ut-tid , när jag vågade vara den jag ville vara och hittade min frihet, ”My Freedom”.

Låten som jobbats fram av Anders Adelgren, Tobias Jonsson, Linus Wileryd och Dan Attlerud (som bland annat skrivit text till Melloklassikerna Se Mig och Live Forever) innehåller textblinkningar till låtar som just Live Forever och Not a Sinner Nor a Saint.
– Det är en låt som ska ge pepp, en klapp på axeln och som stärker. Den har precis den energi som ska finnas på en Pride-festival, lite ”nu kör vi”.

Redan 2003 gjorde Magnus som en del i Alcazar det årets Pridelåt, Someday. Men det har inte varit på tal att han skulle göra en egen Pride-låt fram till nu.
– Däremot fick min låt This is Disco ett eget liv i Italien i Pride-kretsar  där stora flashmobs gjorde den. Det är galet.

Vilken av dina egna låtar ligger annars närmast en Pridelåt?
Se mig ligger ju extremt nära såklart eftersom texten handlar om att ses för den man är. Och Kom hem sammankopplas ju mycket med Pride av naturliga skäl. Glorious är en annan som hade funkat perfekt.

Hur känns det att ha en Pridelåt ett år som detta när vi inte kommer att ses fysiskt och sjunga med i en Pridepark som tidigare år?
– Det är klart att det hade varit fantastiskt att få sjunga My Freedom inför ett enormt folkhav i Pridepark. Men när beslutet att inte ha ett vanligt Pridefirande kom så kände jag att man kan välja hur man ser det. Jag tänker att det blir spännande att vara med om ett väldigt speciellt Prideår. Det kommer hända mycket på andra sätt ändå.

Magnus kände att det var en fin tanke att släpa årets Pride-låt på nationaldagen ”eftersom första veckan i juni är ju starten på sommaren”. Han kommer inte att spela den officiellt under dagen men däremot vara väldigt aktiv i sociala medier, bland annat genom en ”take over av Instastories på Stockholm Prides officiella Instagram-konto.
– Jag känner redan att fansen står i startgroparna, så jag hoppas verkligen att alla kommer att ”streama loss”.

Vad är Pride för dig?
– En stor kärleksfest som man kan ladda med olika budskap. I grund och botten är det en hyllning till kärleken, men det finns ju också en annan sida av Pride där vi kan ta ställning och våga ta plats och visa vilka vi är. Det jag gillar är att man med en positiv inramning, kärlek och glädje kan få fram allvarliga och viktiga budskap.

Hur tillbringar du sommaren?
– Förutom detta släpp så kommer det faktiskt en specialsingel till i sommar…men det återkommer jag om (skrattar). Annars går vi ju alla och väntar på klartecken på hur vi ska fortsätta med allt. Jag har en flyttad vårturné som väntar, och även deluxeversionen av showen ”Från Barbados Till Gamla Stan” på Hamburger Börs, så sommaren kommer att vara mycket förberedelser i det dolda.

Här är de av Stockholm Prides officiella Pride-låtar som släppts på Spotify.