I onsdags skulle West Pride startat i Göteborg, men som vi alla vet så ser världen lite annorlunda ut just nu och firandet får ta andra former än stora konserter, möten, föreläsningar och parader. Emma Gunterberg Sachs är verksamhetschef på West Pride:
– Vi firar Nationaldagen imorgon genom att göra nåt för alla de som skulle ha besökt WestPride. Just nu vajar hundratals Prideflaggor så hela stan känns upplyft. Vi har hyrt ut regnbågsflaggor till företag, offentliga verksamheter och skolor. Även Vägtrafik flaggar på bussar och spårvagnar. Den 3 juni då West Pride skulle ha invigts hissades regnbågsflaggan på Göteborgs stads officiella flaggstång i Brunnsparken.

Genom en stor utomhuskampanj och i sociala medier uppmärksammar West Pride också just nu hur det är att leva som HBTQI-person i Sverige.
– Vi problematiserar kring hur det är att leva som HBTQI-person i Sverige. Det är inte så jämställt som man tror. Kampanjen är baserad på en rikstäckande undersökning vi genomförde i april om hur situationen ser ut för HBTQI-personer i Sverige. Syftet med kampanjen är att uppmärksamma situationen för HBTQI-personer i Sverige idag kopplat till nationaldagen. Vi uppmuntrar alla verksamheter, privata som offentliga samt skolor att boka West Prides HBTQI-utbildningar.

Imorgon lördag blir det en exklusiv livesession med Dotter, som skulle ha uppträtt under WestPride. Nu ger Melodifestivaltvåan oss ett uppträdande kl 12 under lördagen på West Prides Facebooksida och på hemsidan westpride.se och Insta. Hon kommer att framföra Bulletproof och superfärska singeln Backfire.

– Den skrevs faktiskt mellan deltävlingen och finalen i år. Jag ville skriva fler låtar i den här stilen eftersom Bulletproof öppnade upp för mig. Det är lite annorlunda stil än det jag gjort tidigare, men ändå jag. Vi försöker få ihop ett album få ihop ett album i i samma tråd. Detta är en ny era!

Vad betyder Pride för dig?
– Mycket. Det är viktigt att tar upp ämnet på agendan, och samtidigt firar att alla är olika och det är helt okej att alla blir accepterade för den dom är. Egentligen borde det vara Pride varje dag. Jag skulle ha gjort flera Pridegigs i sommar och hade verkligen sett fram emot det.

Katarina på Bee Bar hälsar att flaggorna är uthängda och humöret ändå är på topp på den flerfaldiga Gaygalavinnande favoriten:
– Vi på Bee vill ändå uppmärksamma Pride och kommer under helgen att minnas, anpassa oss och drömma om framtiden. Bee:s hjärta ligger i mångfald, allas lika värde, ”straight friendly”. Ta hand om varann och gör som vi: Dröm, var snälla och flagga högt!
Bee har laddat med extra gott på drinklistan och sommarmenyn för att vi skall kunna komma och umgås med distans.
– Kom gärna vägen om och ta emot vår bordsservice med något gott.