När Kronprinessan Victoria kom till QX GayGala och delade ut pris, som alltid oannonserad innan, utbröt ett jubel som fick taket att lyfta, minst sagt. Tidigare i år gjorde hon och Prins Daniel ett uppmärksammat besök hos RFSL för att få mer information om arbetet för hbtq-personer i landet.

Nu är det dags igen för det Sveriges framtida statsöverhuvud att markera sitt engagemang i frågor som rör medborgare med en hbtq-tillhörighet. Kronprinsessan inleder med ett tal under den digitala parad som ersätter den fysiska versionen vi vant oss vid.

– Det känns oerhört fint att Kronprinsessan vill inleda vår Digital Pride Parade och stå upp för HBTQ-personers rättigheter i en tid när vi tror att det behövs mer än någonsin. Vi är väldigt glada för det stödet som betyder mycket för oss i Sverige och för den signal det skickar till rörelsen internationellt, kommenterar ordföranden för Stockholm Pride Vix Herjeryd.

Den digitala paraden pågår mellan klockan 12-14 och leds av skådespelaren Robert Fux och Stand Up-komikern Petrina Solange. Under sändningens gång kommer kända HBTQ-profiler att skicka hälsningar blandat med bidrag från artister och medlemmar i communityt.

Sändningen sker via Stockholm Prides hemsida och de som vill delta uppmanas även att ”checka in” på det social nätverket Facebook där Stockholm Pride har en egen sida och lägga upp egna bilder och inslag med hashtaggen #taggaochflagga.

En känsla för hur en digital Pride kan firas kan du få redan i morgon lördag så Global Pride sänds i över ett dygn. Följ sändningen via QX.se under lördagen.