– Det är en skrämmande och snabb utveckling så nära som på andra sidan Östersjön, och vi vet att konservativa och högerextrema krafter runt om i världen inspireras av dessa ledare. Vunna fri- och rättigheter får aldrig tas för givna utan kräver aktivt arbete för att upprätthållas, vilket situationen i länder som Polen och Ungern visar. Det är oerhört viktigt att stötta priderörelsens arbete i detta läge, säger Vix Herjeryd, ordförande Stockholm Pride, i samband med att de idag släpper sitt Solidarietstarmband.

En del av intäkterna går till Föreningen Stockholm Pride som i och med Corona-pandemin har fått ett tufft år ekonomiskt. Huvuddelen av intäkterna från armbandet går dock till föreningens Solidaritetsfond som stöttar prideorganisationer i länder där HBTQ-personers rättigheter är hotade.

2019 gav fonden stöd till Tbilisi Pride i Georgien, Sofia Pride i Bulgarien och genomförandet av Sarajevos allra första prideparad och i år går stödet bland annat till Ljubljana Pride i Slovenien och HBTQ-organisationer i Polen och Ungern.

Föreningen tar nu hjälp av ett antal hbtqi-profiler för att sprida budskapet

– Det som är en självklar rättighet för mig är inte nödvändigtvis det för någon annan. Därför är det med stolthet jag bär Stockholm Prides solidaritetsarmband, säger Magnus Carlsson som är en av de som backar upp försäljningen.

Du kan köpa armbandet på restaurang Side Track, Urban Delis tre butiker samt Clarion Sign och Clarion Stockholm. Dessutom säljs det via webben hos QX Shop och på Stockholmpride.org.