21 ambassadörer gör gemensam sak på initiativ av Franska institutet och har uttalat sitt stöd för arbetet för HBTQI-rättigheter i samband med Stockholm Pride.

Bland de undertecknande ambassaderna finns både EU-länder och de utanför Europa och dessutom har EU-kommissionens representant i Stockholm signerat.

Men såväl Danmark som Norge saknas bland de undertecknande, samtidigt som Finland och Island återfinns.

I uttalandet beröms Sveriges regering för sitt starka engagemang i HBTQI-frågor liksom de framgångar som skett i landet. Dessutom hyllar ambassaderna HBTQI-samhällets arbete och avslutar med att skriva att ”HBTQI-rättigheter är mänskliga rättigheter som alla borde stödja och respektera”.

Tidigare år har USAs ambassad varit synliga i Pride-sammanhang, bland annat genom en mottagning i ambassadörens residens på Djurgården och genom medverkan i Pride-paraden. USA saknas dock bland de 21 ambassaderna.

Även Norge och Danmarks ambassader saknas, medan Finland och Island skrivit under.

Till QX säger Danmarks ambassadör i Stockholm, Vibeke Rovsing Lauritzen, att hon inte kan hitta någon förfrågan om att skriva under.
– Men Danmark är ett av de mest progressiva länderna på området, så om vi fått frågan hade vi självklart skrivit under.

Rovsing Lauritzen säger att hon skall undersöka varför ambassaden inte nåtts av frågan.

QX har sökt Norges ambassad.

Att ambassader deltar vid Pride-evenemang har blivit vanligare senaste åren. I Stockholm har flera ambassader valt att gå gemensamt och till årets digitala Pride som visas mellan 12-14 på lördag skickar de 21 undertecknande ambassaderna ett inslag.