– Vi kommer inte arrangera några fysiska möten, säger Lukas Renklint, vice ordförande för Västerås Pride. Allt är streamat eller så tipsar om vi saker på vår hemsida. Vi vill inte vara en organisation som säger att vi tror bara att det kommer 49 personer, och sen kommer det flera hundra. Så vi kör digitalt rakt igenom,

Hur drar ni igång idag?
– Hela schemat finns på vår hemsida vasteraspride.se och dagens tips består av queerkultur inom böcker och film. Dessutom har vi samlat in berättelser om hur det vara att vara hbtq-person i Västerås. Vi har fått in berättelser från nutid ända tillbaka till 1800-talet.

– Sen har vi streamade föreläsningar  via zoom, allt innehåll i festovalen delas på vår hemsida och på vår facebooksida. Senare idag ska ordföranden i RFSL Västmanland Gunilla Albert har högläsning då hon läser ”Edvin och klänningen”.

– Under veckan blir det även samtal om tro och hbtq med grundaren av Rainbow Muslims, Sara Benimsson och Josefine Jerlander, präst i Svenska kyrkan. Och på söndag streamas en föreläsning med Regnbågsblod, om dagens regler vid bloddonation och hur man kan påverka dem.

Prideparaden ska också vara digital, hur går det till?
– Då vill vi att deltagarna skickar in bilder på sig själva eller p sitt plakat etc till oss via facebook eller mail, så sammanställer vi dem och visar på hemsidan. Det hoppas vi ska skapa en gemenskap och en känsla av att communityt finns kvar även om man sitter hemma.

– Det blir även en streamad konsert från kyrkan om att komma ut och komma hem.

Hela programmet hittas man på hemsidan vasteraspride.se