Det blir ingen parad under årets Helsingfors Pride. Några evenemang hålls i verkliga livet, men det kommer även erbjudas digitala sändningar.

QX medarbetare Johan Finne kommer till QX.se rapportera från fredagens svenskspråkiga seminarie om författarinnan Tove Jansson.

Just henne påminde festivalens beskyddare, statsminister Sanna Marin (S), om i sitt blogginlägg på festivalsajten pride.fi. Med anledning av festivaltemat ”Förebilder” lyfte hon Jansson och Touko Laaksonen som två av de många idag bortgångna konstnärer och tänkare i den finska historien.
”Genom sitt deras arbete, skapar de än idag broar mellan generationer, då deras arbete väcker tankar och den kärlek de förmedlar känns igen av både gamla och unga. Just en sådan artist var Tove Jansson vars första officiella flaggdag, den 9 augusti, inföll i år, liksom Touko Laaksonen som skulle ha fyllt 100 år i våras.”

Marin lyfte även att det bildats ett nätverk för samarbete i regnbågsfrågor där myndigheter och ”nyckelorganisationer” i HBTQI+-samhället ingår. Och hon avslutar sin hälsning via blogginlägget genom att berätta att för första gången hissas i år regnbågsflaggan på Statsrådsborgen i centrala Helsingfors.

Prides verksamhetsledare Aaro Horsma statsministerns roll som beskyddare.
– Marin är en förebild för många av oss på grund av hennes bakgrund samt starka och empatiska ledarskap, säger han till QX.se.

Helsingfors Pride-parad 2019.

– På lördag kommer man live-streama från stadshuset samtidigt som folk har uppmanats gå ut i mindre grupper på pride-picnic och på sociala medier kommer bilder från olika evenemang att delas, berättar Johan Finne.

Pride i Helsingfors arrangeras av organisationen med samma namn som tidigare hette HeSeta, Helsingfors lokalavdelning av den nationella organisationen SETA.

Via deras facebook-sidan kan du följa veckan.

I år är den svenskspråkiga informationen begränsad. Via hemsidan helsinkipride2020.fi går det att på engelska.