För första gången i sitt liv uppträdde skådespelaren Pelle Heikkilä (medverkat i bland annat TV-serierna Jordskott och Jägarna) i drag och under namnet Madame Dickldoo. Madame Dickldoo läste Tove Janssons ”Det osynliga barnet” för barn på Luckan i Helsingfors. Och det var starten för fredagens heldagsevenemang under Helsingfors Pride med temat ”Tove, konsten, Mumin och kärleken

– Jag har haft en härlig dragmamma och att vara drag är något jag vill fortsätta med, säjer Pelle till QX. Och jag har hittat nya sidor hos mej själv som jag gärna utforskar mer även om det var nervöst inför uppträdandet.

Själv har han dramatiserat Toves novell för Wasa Teater i år i en kritikerrosad dockteateruppsättning men aldrig läst novellen om Ninni som blivit osynlig för att hen blivit illa behandlad i drag förut. En del av hans nervositet kom av att han skulle gestalta flera roller såsom Muminpappan och Lilla My i karaktär som Madame men publiken lyssnade koncentrerat och tog åt sig av Toves berättelse om att få bli sedd.

Pelle Heikkilä i drag som Madame Dickldoo.
Pelle har själv tre döttrar och på frågan om vad han säger till barn som kan känna sig osynliga och osäkra på grund av sin sexualitet eller sin könsidentitet berättar han att han och hans fru alltid är noga med att säga ”din flick- eller pojkvän”.

– Ofta är det vi vuxna som är otrygga och frågan om att man är född i fel kropp innebär ju en större process men man måste komma ihåg att man aldrig är ensam, säjer Pelle till QX.

Svenska hörnan är ett prideevenemang vars producent detta år är Larrie Griffis säger till QX att ”På ett sådant här evenemang ser man storheten i svenskfinland.”

Under dagen talades det också om den queera Tove och Alma Pöysti gästade Luckan tillsammans med Andréa Reuter. Alma spelar Tove i filmen som nyligen släppts och Andréa är producent. En film som bland annat berör tiden då Tove hittade sin första flickvän, Vivica Bandler.

Tove vägrade själv låta någon sätta en etikett på sin sexualitet. Hennes inställning till kärlek är vackert summerad i ett citat, återberättat av hennes vän och förläggare Helen Svensson:

Jag blev ju alltså förälskad i en människa. Och ibland var den där människan en man, och ibland en kvinna, men det var ju inte de viktiga, utan det var ju det att jag blev förälskad i den där människan.

Toves långvariga livskamrat Tuulikki Pietilä är för övrigt inspirationen till Tuutikki i Mumindalen. Figuren som ger det osynliga barnet till muminfamiljen.

Och hur hittade då Pelle Heikkilä på sitt dragnamn?
– Jo jag tycker Madame Dickldoo låter skönt, och när jag aldrig gjort drag förut så finns ju en antydan i namnet om att jag är man.

I Finland är vi detta år och speciellt denna Pride-vecka stolta över att ha en förebild som Tove. Och just förebilder är temat för årets Pride.