Hela veckan har det firats i Askersund. Företag har hissat Prideflaggan och idag håller Tobias Karlsson föredrag på Sjöängens grundskola i Askersund. Men det imorgon lördag som det är den stora Pridedagen i stan, då håller Tobias Karlsson tal, det är utdelning av godispåsar till alla barn, regnbågstur med minitåget och filmvisning av Min pappa Marianne men framför allt kläs Askersunds Vattentorn i regnbågsflaggan!

En 30 meter bred x 17 meter hög regnbågsflagga ska hängas runt Vattentornet.

Malin Blomqvist är konstnär och initiativtagare till flaggan. När QX når henne ligger hon på regnbågsflaggan utomhus för att den inte ska blåsa bort…

– Vi håller på att sätta upp den, och det är inte helt lätt, säger hon.

Hur kom du på den här idén?

– Jag jobbade i skolan med barn i årskurs 4-5 och ämnet var offentlig utsmyckning. Vi pratade om vilken typ av utsmyckning de ville göra om de fick möjlighet och ganska snabbt kom det fram att det skulle handla om Pride och regnbågsfärger. Det tyckte de var viktigt, och så bad jag dem tänka stort. Vi pratade om att måla hela gatan genom Askersund i regnbågens färger, eller slå in Kommunhuset i regnbågstyg eller vattentornet. Och det där fastnade i mig så jag kontaktade helt enkelt vd:n för Askersundsbostäder, Anders Gustafsson, som äger vattentornet och sa vad jag ville hitta på. Han sa ja på en gång. Och nu är vi här!

Malin Blomqvist, konstnär
Flaggutsmyckningen ska invigas imorgon av Tobias Karlsson, Årets HBT på QX-galan, Anders Gustafsson och Malin själv. Och sen är det meningen att den ska hänga där till nyår.

Hur har reaktionerna bland invånarna varit?

– Det är både och. Jättemånga är positiva, men sen finns det den andra sidan som inte är lika skoj och som säger saker som, ”vi vet att det finns såna där, men varför måste de synas så mycket”…

Tror du att flaggan kommer att få hänga i fred?

– Ibland tänker jag att det bara kommer hänga i tre sekunder innan någon river ner ned, men ibland tänker jag att den kommer få hänga ostört i tre månader. Det är inte helt enkelt att ta ner den. Den ska ju sitta en bit upp.

Anledningen till att Malin gör detta är dels för att eleverna på skolan var så engagerade och dels för att hon själv har en dotter som är lesbisk.

– Det känns kul att kunna göra ett avtryck i den här stan, säger Malin.

 

Pridefesten i Askersund börjar imorgon kl 11 vid Vattentornet och fortsätter sedan på torget kl 12.