Det är ännu inte känt hur många biljetter som sålts till sommarens festival. Det är heller inte känt hur mycket av skulden på 1,4 miljoner som fortfarande kvarstår. Det är inte heller känt vem den nye ordföranden blir. Det presenteras på Stockholm Prides årsmöte på söndag.

Om föreningen efter mötet kan visa upp en sund ekonomi och en ordförande och styrelse med bred förankring i hbtq-communityt ser det ut att peka uppåt för Stockholm Pride.

I en undersökning där 530 av besökarna på qx.se frågats om de tänker gå på Stockholm Pride 2012, svarade en tredjedel att Pride nu var viktigare än någonsin.

Sex av tio var i någon grad positiva till att gå på festivalen.

Även festivalchef Alf Kjeller har stort förtroende – nio av tio ser honom som rätt man att leda festivalen in på banan igen.

Beskedet kommer i en tid då Sverige och Stockholm hyllas som världens mest gayvänliga resmål av internationella reseguiden Spartacus och amerikanska gayportalen Edge.

– Prideaktiviteter är viktigt för en stad, det lyfter destinationen för en resenär. När jag pratar med entreprenörer i Stockholms gaycommunity blir det tydligt att antalet utländska turister ökar, säger Christina Guggenberger på Stockholm Visitors Board, projektledare för Stockholm Gay and Lesbian Network.

Den förväntade omsättningen av gayturismen under 2012 är 165 miljarder US-dollar, baserat på de elva största marknaderna. Christina Guggenberger är dock försiktig med hur mycket den nya Sverige-hajpen kommer att märkas av i besöksstatistiken under Stockholm Pride.

– Det är klart att sådan uppmärksamhet stärker varumärket Stockholm och Sverige hos segmentet och ökar intresset för att komma hit. Men i första hand lockar Stockholm Pride svenska resenärer till huvudstaden, i andra hand besökare från våra nordiska grannländer.

Enligt Stockholm visitors board uppskattas stadens näringsliv kunna dra in mellan 23 miljoner (år 2006) och 53 miljoner kronor (år 2008) från tillfälliga besökare under festivalveckan 31 juli–4 augusti.

– Evenemanget har ju ökat i omfattning sedan 2006 så någonstans mellan dessa siffror borde det hamna 2012, säger Per Gylfe på Stockholm Visitors Board.

Söndagens årsmöte har många frågetecken att räta ut. Vilka leder kommande festivaler? Hur ser det ekonomiska läget ut? Fortfarande finns mycket att städa efter festivaler som varit.

Innehållet för årets festival är under konstruktion. Klart är att Lena Philipssons ”Du följer väl med” blir årets Pridelåt och att festivalen invigs av Mona Sahlin (s) och Birgitta Ohlsson (fp).