Trots Corona-pandemin kunde den årliga Mardi Gras-paraden genomföras i Sydney även i år. Begränsningen blev att paraden genomfördes inne på Sydney Cricket Ground dit endast de med biljetter hade tillträde och där de som skulle gå in först screenades för feber. Även en rad andra säkerhetsrutiner fanns på palts, rutiner som tagits fram tillsammans med myndigheterna.

Tiotusentals gick med i paraden som även sändes live på nationella TV-kanalen SBS.

Förutom de sedvanliga inslagen av Dykes on Bikes, idrottsgrupper, föreningar, partier, företag och dragqueens i fantastiska kreationer gick även 78ers med, bestående av en grupp av deltagare som var med första gången som Mardi Gras-paraden hölls i Sydney, 1978.

En incident som inte kom med var enligt Sydney Star Observer, då en grupp som kallar sig  Department of Homo Affairs (DoHA), genomförde en protest mot den australiska polisens avdelning i paraden. Fyra av de som deltog i protesten mot polisens medverkan arresterades och har bötfällts.

Tidigare på dagen genomfördes en Pride in Protest-marsch på stan där omkring 3000 personer gick med. Demonstrationen samlade de som ”tillsammans med Pride protesterar mot homofobi, bifobi, trasfobi och rasism”.

 

Maorier från Nya Zeeland deltog i Mardi Gras-paraden
78ers - de som var med vid första Mardi Gras 1978
Sydney Cricket Ground fylldes av paraddeltagare som hade biljetter.

Pride in Protest-marschen

3000 gick med i Pride in Protest-demonstrationen. På plakatet står det "Trans Right, Queer Rights, Human Rights".
3000 gick med i Pride in Protest-demonstrationen.
3000 gick med i Pride in Protest-demonstrationen.
3000 gick med i Pride in Protest-demonstrationen.