– Polisens agerande visar på att yttrandefriheten enbart existerar för en exklusiv del i Ryska samhället. På plats tilläts nationalister och religiösa personer att genomföra sina manifestationer samtidigt som HBT aktivister brutalt fördes bort av polisen säger Mattias Sääksjärvi ordförande i HBT Socialdemokrater Stockholm.

Pride-aktivister håller upp handskrivna lappar inför ett stort mediauppbåd

Sääksjärvi och föreningens pressekreterare Thomas Rasmussen var på plats i Moskva för att delta i Pride-firandet.
De berättar att hbt-aktivisten Nikolaj Alekseev arresterades så snart han började hålla ett tal. Totalt greps ett 40-tal personer som försökte genomföra eller protestera mot Pride-paraden.
– Det var tydligt att polisen tog parti emot HBT rörelsen. Polisen tilltalade alla motdemonstranter på ett hövligt sätt, förutom HBT-rörelsens aktivister, som med våld fördes bort av särskilda kravallpoliser. Det är sällan som särbehandlingen blir så skrämmande tydlig, säger Mattias Sääksjärvi ordförande HBT Socialdemokrater Stockholm.

Polisen beslagtar en regnbågsflagga
Polisen beslagtar en regnbågsflagga

Nikolaj Alekseev skriver idag att huvuddelen av de som arresterades var Pride-aktivister men att några kristna motdemonstranter även fördes bort i polisens bussar. I meddelandet säger han att ”alla är i säkerhet” och att ingen skadades vid den tumult som uppstod. I mitten av juni förväntas rättegångar hållas för försöken att genomföra en Pride-parad och Alekseev ser dessa som en möjlighet att få sina rättigheter prövade.
Europadomstolen fällde förra året ryska myndigheter för de upprepade förbuden mot att genomföra Pride-parader i Moskva. Att förbuden trots detta fortsatt upprätthålls kommer enligt Alekseev att lyftas i Europadomstolen inom kort.
Under aktionen kom flera aktivister ut som hbt-personer för första gången, något Alekseev i dagens pressmeddelande ”gratulerar” dem till.