Det är en stressad Sophie Gunnarsson som svarar i telefon när QX ringer upp för att höra hur läget är inför fredagens start för Luleå Pride. Mycket skall fixas in idet sista i det som nu blir Sveriges nordligaste Pride!
– Jag och Linda Moestam startade RFSL i Luleå förra året, berättar Sophie om varför Luleå Pride blev av just nu!
– Vi fick ett mycket positivt gensvar av kommunen som gett föreningen 2,1 miljoner i ett treårsprojekt där just Pride var en viktig del av det vi ville göra, berättar hon vidare.
Sedan årsskiftet har de arbetat för att få en Pridefestival på
– Responsen har varit övergripande positiv, berättar hon. Folk har väntat på det och tycker det är skitkul och det känns som det kommer mycket folk. Men självklart finns det negativa röster och det kan man använda som bränsle för att göra en ännu bättre festival.
Sophie Gunnarsson berättar att det nu är nära 700 som meddelat att det tänker komma till festivalen. Men vad är det hon själv tycker känns bäst?
– Det är helheten, svarar hon. Vi har fått ihop en jättebra blandning av föreläsningar, performance, teater, film liksom musik i Stadsparken. Och allt ligger i närheten av varandra.
– Jag tycker det är kul att Ulrika Westerlund (RFSLs förbundsordförande) kommer upp till invigningen och så har vi en politikerdebatt i parken dit alla partier kommer, säger hon och lägger till att kristdemokraterna dock uteblir och har inte ens svarat på inbjudan.
– Och Prideparaden känns väldigt peppande och det känns spännande eftersom det är första året och vi inte alls vet hur många som dyker upp!
– Du gör även klubben MakeOut! Hur blir det med festerna?=
– Det blir tre fester, berättar Sophie. På fredag har RFSL fest och på lördag är det MakeOut, bägge på Kaffelino. Och på lördag har även RFSL Nord ne ungdomsfest.
– Blir det någon skillnad på fredags och lördagsfesten?
– Musiken blir lite annorlunda, berättar hon. På fredag är det Vuelta som har Caliente-klubben i Stockholm med reggaeton och HipHop och så spelar Mosterp elektronisk musik. Fredagens artister är Lipshit Queers. På lördag är det jag som spelar en stor blandning som det brukar vara på MakeOut och Lili & Sussie uppträder.
De två är även med tidigare på dagen i Stadsparken som Sophie berättar musikmässigt blir en blandning av lokala artister och förutom Lili & Sussie även Frida Selander från Umeå.
– Och i Stadsparken visar vi Sverige-England på storbild, säger hon. Det gör vi för att det är kul att blanda människor som inte möts och hänger ihop annars- Kanske kan vi riva några barriärer och förena människor kring sport där det ju annars fortfarande finns kvar mycket tabu.
Redan nu har regnbågsflaggorna hissats i Luleå och i helgen kör lokaltrafiken med regnbågsflaggor! Lyckas man så blir kanske resultatet detsamma som med Göteborg, där homofobstämpeln sedan en tid närmast helt har försvunnit.
– Media har också skrivit, lägger Sophie till. Även om det varit lite trögt så faller de till slut om man bara ligger på!