Idén att genomföra en Prideparad på vatten väcktes förra året då den stora paraden ställdes in på grund av pandemin.

2020 blev ”paraden” till ett 30 tal båtar som samlades utanför restaurang Mälarpaviljongen när Kromprinsessan Victoria höll sitt bejublade tal. I år har arrangerande Stockholm Gay Life nu äntligen fått tillstånd att genomföra just parad på vatten.

– Nu när alltfler blivit vaccinerade försöker vi åter sprida hopp och vi kickar igång med en båtparad med ett flertal båtar och ser fram emot att se hur deltagarna pimpar sina båtar och sprider pridekänsla på Stockholms vatten, säger Peter Nielsen Engebretsen Sandkvist på Stockholm Gay Life som tidigare drivit bland annat nattklubben King Kong och som är en av de två som nu ansvarar för genomförandet av paraden..

Båtar som anmält sig till att delta i paraden samlas vid Årstaviken, åker sedan ut på Riddarfjärden, förbi Långholmen och Söder Mälarstrand bort till Riddarholmen och sedan utmed Norr Mälarstrand fram till vattnet utanför Mälarpaviljongen.

Stockholm Gay Life, som är en företagarförening startad 2008 för att skapa aktiviteter och bidra till att locka turism med budskapet om Stockholm som en hbtqi-vänlig stad, arrangerade förra året en båttur mellan Söder- till Norr Mälarstrand under Prideveckan. Då var Therese Sandin den som höll i trådarna vilket hon även gör med årets Pride Lake Parade.

Förra året blev det tydligt att inte ens en pandemi kan stoppa Pride och jag älskar att bo i en stad med vatten och det här känns som ett roligt alternativ till den traditionell paraden i dessa tider, säger Therese Sandin som förutom sitt engagemang i Stockholm Gay Life är komiker, producent och driver artistagenturen Keep it Queer.
Samling för paraden är nu satt till 13 på lördagen vid Årstaviken. Från ca  13.30 blir det underhållning med Robert Fux på Mälarpaviljongen.

– Det känns extra kul att kunna genomföra detta nu när samhället sakta men säkert öppnas upp efter denna långa pandemi. Att då ta vara på de vattenytor som Stockholm erbjuder känns så självklart och naturligt och på så sätt kunna följa rådande restriktioner. Med denna start hoppas vi kunna skapa ett årligt återkommande evenemang på Riddarfjärden, säger Kenneth Hallström, ordförande på Stockholm Gay Life.

Anmäl här att du vill vara med med din båt i Vattenparaden