Stockholm Pride-festivalens dogtag är i år ett smycke i mässing som speglar festivalens tema ”Nyckeln till frihet”. Formgivare är designern och stylisten Peter Englund, vars kreativa outfits tidigare bland annat synts i Melodifestivalen och på QX Gaygala.

– Årets dogtag är ett ställningstagande mot hbtq-fria zoner runt om världen, med nyckeln som symbol hur Pride kan vara en frizon. Smycket innehåller bland annat en nyckel med ett hjärta och en triangel, likt den rosa triangeln som hbtq-personer bar i nazisternas koncentrationsläger, säger Peter Englund i ett pressmeddelande.

Peter Englund, designer och stylist.

Det är ett smycke med ett viktigt budskap – och stor flexibilitet. Dogtagen kan nämligen användas som berlock på ett halsband eller armband, som nyckelring eller som accessoar på en väska eller jacka. De olika delarna går också att ta isär och använda som örhängen.

– Vi är mycket glada över årets exklusiva dogtag som jag tror faller alla våra samlare i smaken. Friheten att bära den precis hur du vill, i kombination med det viktiga budskapet känns helt rätt, säger Vix Herjeryd, ordförande Stockholm Pride.

Dogtagen säljs i veckan i en begränsad upplaga på Pride House (Clarion Hotel) och Pride Stage (Södra teatern) till förmån för Prides fortsatta arbete.