Att Pridefirandet sprider sig utanför storstäderna i de nordiska länderna är numera knappt en nyhet. I Danmark har man ännu så länge klarat av att fixa Pride i Århus förutom huvudstaden, men i Norge har det länge varit Pride-evenemang i snart sagt varje liten by!
Att Pride arrangeras på andra platser än i huvudstaden är dock inget nytt i just Finland. Innan Helsingfors Pride permanentades med ett årligt arrangemang så turnerade finska Pride runt i landet. Så när nu Helsingfors fått sin årliga tradition så har även Tammerfors och Uleåborg etablerat en årlig festival, och det börjar bubbla även i Jyväskylä där det förra året arrangerades en Half Pride och i Åbo där man i samband med Kulturhuvudstadsåret 2011 höll en Pridefestival.
Så nu på torsdag är det stor öppning av North Pride i Uleåborg och Tampere Pride i just Tammerfors.
Medan Uleåborg satsar på den nyvalde öppet homosexuella riksdagsledamoten Jani Toivola (de Gröna) som invigningstalare och Vänsterförbundets riksdagsledamot Silvia Modig som beskyddare öppnar Tammerfors sin Pride med en stilfull Regnbågsmässa i stadens gamla kyrka.
Det blir så i bägge städerna ungdomsträffar, transträffar, seniorcafé och diskussioner.
I Uleåborg deltar t.ex Sebastian Tynkkynen i en debatt om media och hbt med finska hbt-rörelsen SETAs ordförande Outi Hannula och TV-personligheten Manne Maalismaa. Tynkkynen blev känd genom sin medverkan i Big Brother och är numera modebloggare.
Kändisparaden i Uleåborg fortsätter med att Mr Gay Finland 2012 Janne Tiilikainen värvats och medverkar efter att lördagens parad avslutas och till North Prides stora fest kommer Idol-finalisten Heikki Tuomi.
Men Tammerfors ligger inte på latsidan! Här svarar man med housefest och flera stora fester på YO-Talo och till Tammerfors kommer sköna dragdrottningen Linnea von Kattendam.
Huvudfesterna under såväl North Pride som Tampere Pride har lyckats få ihop ett och samma tema – nämligen Black & White! Så just nu går svarta respektive vita kläder åt som smör i solsken i de två städerna!
Programpunkterna på finska, svenska och engelska – och inom kort även danska, norska och tyska hittar du i QX GayMap med kartor.
Till Tammerfors och Uleåborg tar man sig enkelt med direktflyg från Stockholm och Köpenhamn och i övrigt via dessa eller såklart Helsingfors.
När vi ändå är i farten kan vi tipsa om att programmet för Stockholm Pride nu är på plats i QX GayMap. Även detta kommer finnas på våra sex språk och kompletteras vartefter flera fester och programpunkter kommer in!
Börja planera redan nu!