Mellan 9-15 augusti pågår Pride i Karlskrona, och (nästan) hela Blekinge kommer prydas av regnbågsflaggor. Men pandemin sätter stopp för de flesta fysiska aktiviteter i år också, berättar en besviken Sophia Ahlin, ordförande och initiativtagare för Karlskrona Pride.

Hur ser årets Pridefirande ut jämfört med ett ”vanligt” år?
– Prideveckan blir främst digital. De organisationer som arrangerar fysiska saker kommer bara bjuda in sina egna medlemmar. Så ingenting stort för allmänheten.

Så ingen fysisk parad?
– Paraderna i Sölvesborg och Karlskrona är inställda eftersom vi inte kommer kunna garantera att maxantalet enligt pandemilagen följs, men vi hoppas kunna genomföra en båtparad runt centrala Karlskrona (Trossö).

I Sölvesborg har kommunen beslutat att inte hissa flaggan på Stadshuset. Hur bemöter ni det?
– Vi har sagt och gjort mycket i den frågan redan och hoppas kunna genomföra en parad i Sölvesborg 2022 för att markera ytterligare. Vi har ställt frågan formellt i år också om flaggning i Blekinge och samtliga kommuner i Blekinge utom Sölvesborg meddelar att de kommer delta i den officiella flaggningen på måndag klockan 10 utom Sölvesborg. Vi har därför uppmanat allmänheten i Sölvesborg att flagga istället.

Vilka programpunkter är ni mest stolta över?
– Vi saknar paraden! Det är svårt att ta in att vi inte kan träffas och fira med en parad. Men vi tycker det är kul att vi ändå fått ihop ett bra program för att kunna fira veckan. Ingen speciell punkt som vi är mer stolta över.

Hur har Karlskrona Pride förändrats sedan starten 2014? Hur är mottagandet i länet?
– Första två åren var det väldigt positivt. Vi var överväldigade över det stöd vi fick i Blekinge. År 3 och 4 var det riktigt tufft. Flera i styrelsen mottog hot och hat och det var även kampanjer mot Pride. Men vi tog oss igenom det också. Vi känner att det är viktigt att inte ge upp.

– Nu känns Pride som ett självklart årligt inslag. Även om det fortfarande finns ett massivt motstånd så finns det betydligt fler som försvarar Pride och det känns väldigt bra. Vi är inte ensamma längre.