Det är lätt att bli förtrollad av känslan som infinner sig i ett soligt Köpenhamn när jag kommer hit under ett par dagar i juli. Människor rör sig över Rådhuspladsen, det är strax över 25 grader och uteserveringarna är nästan fulla. Om ni inte förstått det ännu så är mitt mål med den här texten att göra er orimligt taggade inför World Pride 2021 i Köpenhamn. Varför?
1. För att vi förtjänar det
2. För att vi behöver det
3. För att jag tror att det kommer bli otroligt roligt

World Pride och Eurogames startade den 12 augusti men det är den kommande veckan som det verkligen tar fart. Information om det som händer finns en googling bort, så jag tänkte mest skriva om varför jag tror att det kommer bli en otrolig vecka, vad jag tycker att ni ska göra när ni är där och hur det kommer funka med corona.
Framför rådhuset har man blåst upp en jättestor fotboll, det är mitt i pågående fotbolls-EM, men när jag skriver den här texten har vinnaren redan korats. Forza Italia!

Steve Taylor

– I vanliga fall brukar det vara här vi samlas, titta på konserter och massa andra events, då heter det Pride Square. Men den här gången har vi fått tänka om på grund av pandemin, säger Steve Taylor, kommunikations- och marknadschef på Copenhagen 2021, när vi går över torget.

Bollen ska bort och Pride-flaggorna fram, även om man varit tvungen att ändra upplägget. Pride Square kommer finnas, men för mindre aktiviteter, även om man fortsatt vill att det ska vara en central samlingspunkt och lite navet man utgår från.Jag ska börja nämna det jag blev mest exalterad över förresten. På tal om ändrade upplägg, man kommer inte ha en stor parad i år, det kommer istället vara sex mindre World Pride Marches på lördagen.
– Slutmålet är ett område vid Fælledparken, som ligger norr om staden. Där kommer det vara Closing Ceremony. Området delas upp i tre sektioner där varje sektion rymmer 2500 personer, så totalt 7500, säger Steve. Där kommer det vara spelningar och man kommer till exempel kunna dansa.

För att kunna delta måste man anmäla sig på Copenhagen 2021:s hemsida. Där registrerar man sig och de man planerar att gå tillsammans med. Vissa platser är förbokade till organisationer och företag. Allt är gratis så länge man lyckas nypa en biljett. Registreringen kräver att man är utförlig med sina personuppgifter, för om det skulle bli smittspridning funkar det systemet som smittspårning. Todrick Hall är bokad som artist, och i början av augusti kommer man släppa ytterligare en stor headliner.
Och om man vill dansa? World Pride kommer anordna fyra “Signature parties” under fyra olika kvällar, på fyra olika platser (enklast är att söka på nätet vart). De har hyrt festlokaler, satt agendan för vad som gäller med till exempel könsneutrala toaletter och sen är det andra arrangörer som håller i själva festen. Lokalerna kommer ha “mindre rum”, som gör det möjligt med dansgolv. Party!

“MEN CORONA DÅ?! Det pågår fortfarande en pandemi faktiskt” hör jag att ni tänker nu. Ni har helt rätt, det pågår fortfarande en pandemi. I Köpenhamn har man löst på det följande sätt(med hänvisning till att den danska regeringen kan ändra restriktioner från vecka till vecka): Att ta ett PCR-test i staden är gratis och många ställen erbjuder det 24/7. Du får svar efter ca 15 minuter och förhoppningsvis visar det negativt. Det här blir nu ditt “corona-pass” kan man säga. Sitter man utomhus behöver man inte visa upp sitt pass, bara om du ska sitta inne i en lokal. Passet är giltigt i 72 h och sedan måste man ta ett nytt. Ett väl fungerande system upplevde jag. Samma sak gäller för inträde på World Prides områden, ett bevis för negativt test, att man är vaccinerad eller att man haft covid.

Det här gör det möjligt att besöka en eller flera av Köpenhamns typ 15 gaybarer. Är det inte fantastiskt att Köpenhamn, som har lika många invånare som Stockholm har 15 gaybarer? Varför är det så? Det får bli en annan artikel.
När jag var där besökte jag fyra. Oscar Bar Café, Masken Bar, Jailhouse och Centralhjörnet. Alla är absolut värda ett besök, men Oscar Bar Café och Jailhouse blev favoriter. Centralhjörnet sägs ju vara europas äldsta gaypub, anno 1917 (men tydligen finns det en gaybar i Amsterdam som säger att de är en vecka äldre). Köpenhamn är en stad som fullkomligt blomstrar under sommaren när det är bra väder, så försök att ta platser på uteserveringarna i god tid. Att ströva runt på smågator är ett utmärkt sätt att se staden. Ett annat tips på hur man kan uppleva staden på ett bra sätt är en båttur. Det finns flera företag som erbjuder guidade, eller mindre guidade och mer fokus på trevligt umgänge, turer genom stadens kanaler.

För alla sportintresserade eller bara vi som gillar att kolla på människor som är fysiskt aktiva, pågår EuroGames som startar under onsdagen. 22 sporter i olika turneringar som det är fritt fram att kolla på, allt från dans, schack, beachvolleyboll och handboll till tennis, fotboll och vattenpolo. Jag själv kommer nog ta en titt på dodgeball, det är inte ofta man ser vuxna tävla i det! Dessutom har man möjlighet att testa “drop-in sport”, det går under namnet Sports to the People. Jag är lite sugen på “artistic swimming”.
Turneringarna kommer vara i Malmö och Köpenhamn och man räknar med att totalt 4000 idrottare ska delta. Besök Köpenhamns Sports Village som kommer vara på Islands Brygge, där kan man hänga, bada, äta och dricka. Nästan alla event är gratis, men kan kräva biljett på grund av restriktioner. Gå in på Copenhagen 2021:s hemsida och klicka er till varje specifikt program så ser ni vad som krävs.
Ett vanligt år hade ca 400 000 besökt Copenhagen Pride, i och med World Pride hade det varit ännu fler.
– Nu räknar vi med att det kommer ca 200 000. I nuläget (början av juli) är 70 procent av alla boenden bokade, säger Steve Taylor.
Men att det kommer hälften av vad det brukar, är inget man ska vara rädd för upplever jag. Köpenhamn känns redan väldigt livligt, och vart man än kollar verkar det sitta människor på uteserveringar. 200 000 extra, utspridda runt om i stan kommer inte få det att kännas trångt.

När jag pratar med Steve Taylor säger han att ett av målen med Copenhagen 2021 är att öka Köpenhamns status som gaystad. Att det är gay-friendly och ska vara ett självklart resmål för hbtq. Jag kan förstå vad han menar, Köpenhamn är inget Berlin, Barcelona eller Los Angeles. Men det är väldigt queerigt och otroligt härlig stämning, lite överallt viftar prideflaggor. Vi ska heller inte glömma att Köpenhamn var först i världen med att införa en permanent Regnbågsflagga. Den hänger på Regnbuepladsen, strax bakom Rådhuspladsen och alldeles intill Oscar Bar Café.
Stämningen i Köpenhamn är lite mer subtil, än “in your face”-gay som i de tidigare nämnda städerna, och det är något jag kände att jag uppskattade.

Tillsammans med Köpenhamn står också Malmö som värdstad. En lite mer blygsam tillställning, men ack så viktig. Folkets Park kommer att bli WorldPride Park i Malmö med utställningar och uppträdanden. Dessutom finns WorldPride House på Malmö Live konserthus, med över 100 uppträdanden, föreläsningar(fysiska och digitala) och workshops. 18-19 är det Disco Night Fever där och Lina Hedlund, Andreas Lundstedt och Mariette sjunger disco med Malmös Symfoniorkester.

Malmö är en ung stad, hälften av alla som bor där är under 35 och ingen annan stad i Sverige har fler barer och restauranger per capita. Det blir garanterat härlig stämning även där i augusti.
Det har varit ett tufft år. Pandemi. Polen fortsätter med sina vidriga “hbtq-fria” zoner. Ungern inför nya skrämmande anti-hbtq lagar. Pride i Tbilisi attackeras och tvingas ställas in.
Vi behöver det här. Andra behöver se att det här finns. Pride är både en fest med firande och ett uppmärksammande av den aktivism som fördes för längesen och som fortfarande förs idag. Därför känns engagemanget för Priderörelsen allt mer viktig.
Ett tåg från Malmö till Köpenhamn tar ju trots allt bara 40 minuter, en kort tid för att uppmärksamma en kamp som förts i årtionden.

3 svenskordnade fester under World Pride i Köpenhamn

The Big World Pride Eurovision Party
Av Gunn Lundemo Events & Nordic Choice Hotels , co-hosted av Köpenhamn Pride 2021.
Danska ESC-vinnaren Emmelie De Forest plus danska ESC-drottningen Kirsten Siggard (1984, 1985, 1988) uppträder. Dessutom svenska Mello-stjärnorna Dotter, Anton Ewald, Hanna Ferm, Robin Bengtsson och Wiktoria. Kvällens värd: Albin Ganovic.
DJ:s: DJ Bebulah Leigh, Dj Gretchen och Dj Gunn.
Evenemanget hålls sittande vid bord. Kvällens värd talar engelska.
Dörrarna öppnas kl. 19.00, slut kl. 01.30
Clarion Hotel Copenhagen Airport, 20 augusti. Biljetter: Tickster

The Official WorldPride Party
En officiell fest för World Pride Copenhagen 2021 i anrika Cirkusbygningen. Från RuPaul’s Drag Race UK kommer storfavoriten Bimini Bon-Boulash, DJ:s är Patrick Sloth och Dj Gretchen. Andra överraskningar utlovas.
23.00-04.00, just nu är antalet 500 gäster.
Cirkusbygningen, 19 augusti

Den stora avslutningsfesten av Red Shoe & X Malmö
…hålls på vattennära Halvandet, på halvön Refshaleøn och är en dagsfest som övergår i kvällsfest. Området tar 3000 personer, pga restriktioner är festen uppdelad i tre avdelningar. Man får välja vilken del av festen man vill besöka. På pop-avdelningen, som är utomhus och tar 2000, så uppträder Lady Bunny från New York och DJ Bebulah (Queer, GBG). House och Trance avdelningarna har en separat gemensam ingång. Dessa dansgolv är inomhus och där är restriktionerna 500 per dansgolv. På house spelar Tim Andresen, Schaarup and Annælix (Culture Box). På trance golvet spelar Philipp Drube och Frank Heise (Berlin) och Neri J (resident på Ved Siden Af). Öppettider med just nu rådande restriktioner, kan ändras: Pop DJ 17-00 och sen barhäng med Bebulah och Lady Bunny. House & trance 20-02. Bussar går ofta.
Halvandet, 21 augusti. Biletto.dk

Alfreds perfekta World Pride-planering
Onsdag 18 aug: Ta en eftermiddags-öl på Oscar Bar Café, sen går ni till öppningsceremonin av EuroGames i Fælledparken som börjar kl 18. Stanna till sent och dansa.
Torsdag 19 aug: Åk en guidad båttur i kanalerna på förmiddagen. En lunch på Fars Dreng. Sen börjar ni barhoppa mellan stadens alla gaybarer för att avsluta kvällen med Under the Rainbow Concert där hbtq-artister från Danmark, Sverige och andra länder uppträder.
Fredag 20 aug: Okej den här dagen är väldigt viktig så fokus. Ta en tur ut till Christiania och kolla på restaurangen Noma som blivit framröstad till världens bästa två gånger. Vänd sedan om för det är för dyrt och gå istället till POPL som är ett burgarställe av skaparna bakom just Noma. På kvällen är en av Köpenhamn Prides mest kända event: Drag Night. En line-up med 25 king- och dragqueens kommer underhålla er i flera timmar. Kvällen avslutar ni under mark på Jailhouse.
Lördag 21 aug: Ladda upp med lite förfest på hotellet innan ni deltar i World Pride Marches. Stanna hela dagen i Fælledparken och dansa till 05.
Söndag 22 aug: Sov och åk hem.