För 14:e gången arrangeras West Pride i Göteborg. Med start under måndagen så pågår festivalen till på söndag, den 3 oktober. West Pride är 100% gratis och välkomnar alla och vill göra Göteborg med omnejd till en öppnare, tolerantare och bättre plats att leva och älska på.

Emma Gunterberg Sachs är sedan 2017 verksamhetschef för West Pride och under måndagen öppnade den första delen av festivalen, Pride House. Senare i veckan öppnar även Pride Park i Eriksbergshallen.
– Parken blir inomhus i Eriksbergshallen som är 3 000 kvm stor. Vi kommer att bygga upp en stor scen, har utställarområde, dj:s, restaurangområde och bar. Det kommer att bli helt fantastiskt!

Eriksbergshallen är öppen lördag och söndag från kl 14.00 och tar 1200 besökare åt gången. West Pride hoppas på ett flöde under helgens gång så många får chansen att besöka hallen.
– Vi har beräknat för en ökad mängd besökare jämfört med vad vi tänkt innan restriktionerna släpptes, berättar Emma Gunterberg Sachs.

Emma berättar också att det kommer att kommer att gå en specialinsatt båt mellan Stenpiren och Eriksbergshallen efter paraden. På den kommer till anordnas karaoke.

Anders Olsson är programansvarig för scenen på West Pride och ser fram emot helgens program.
– För mig har det varit oerhört viktigt i år att uteslutande boka artister och medverkande som antingen själva är öppna med att dom är en del av HBTQI-familjen. Eller tydligt visat att dom står upp för alla människors lika värde, rätten att alla ska få älska den en älskar och vara den en är.
Han fortsätter:
– Min dröm och förhoppning är att oavsett om en är ickebinär och Mellofan, är lesbisk som diggar indie, är newcomer-bög och gillar hårdrock eller är transperson som älskar queerig hip hop så ska alla hitta sitt guldkorn bland artisterna på scenen i Eriksbergshallen. Och känna att West Pride är MIN festival.

Pride House
Öppnar i dag. Körs på kulturinstitutionerna runt Götaplatsen. Alla programpunkter på Trappscenen i Stadsbiblioteket kommer att streamas, alla programpunkter här.

Paraden
Blir i full skala med start kl 12 vid Chalmers på Gibraltarvallen. Därefter går tåget ner för Avenyn och avslutar i Bältespännarparken. West Prides parad brukar locka omkring 15 000 deltagare, men med något färre ekipage räknas ca 10 000 till årets parad.

Avslutningshelgen i Eriksberghallen

Lördag 2 oktober
Paradfest (17:00-22:00)
Lördagskvällen i Pride Park i Eriksbergshallen (efter paraden) bjuder på en sprakande regnbågsfest i tre akter som leds av Marika Carlsson och Edvin Törnblom. Musik, glädje och skratt kommer varvas med allvar och HBTQI-kamp. Det blir tal av Märta Stenevi, jämställdhets- och bostadsminister med ansvar för HBTQI-frågor i regeringen. Uppträdande av superaktuella Omar Rudberg, Tove Styrke, Dotter, Julia Alfrida, Patrik Jean, Lillasyster, Yung Titties, Hector, Sylve, Melanie Wehbe, Ladyprince, Eido Al Fakir och TEEO.
Paradfesten kommer även att livestreamas på wespride.se och på West Prides Facebooksida samt teckenspråkstolkas.

West Prides Drag- & Burlesquegala (22:00-23:00)
2021 års upplaga av West Prides klassiska Drag- & Burlesquegala bjuder på en färgsprakande och glamorös show med drag, burlesque, dans och fest. Medverkar gör både välkända internationella och svenska artister som Admira Thunderpussy, Harley Queen, Mr Gamble, Björta och Eden Lost.

Söndag 3 oktober
Avslutningsfest med Clara Henry och Moa Svan (17:00-19:00)
West Prides avslutningsfest som leds av Moa Svan och Clara Henry bjuder på en mix av vass Stand Up, humor och musik samt HBTQI-kamp och glädje. Kvällen till ära har det satts ihop ett husband som består av Stella Thors Berefelt (trummis åt bland annat Petra Marklund, Molly Sandén och Laleh), Lovisa Sjöberg Nordahl (Zara Larssons gitarrist) och kapellmästare Sabina Wärme. De kommer både att kompa medverkande artister och bjuda på egna musikaliska tolkningar av queeriga favoritlåtar. Uppträder gör Petrina Solange, Shanthi Rydwall Menon, Andy E, Janice, ILIC, Storm Dunder, Valnöt, Mandy Rich, LonelyTwin och Amandine X.
Avslutningsfesten kommer även att livestreamas på wespride.se och på West Prides Facebooksida samt teckenspråkstolkas.

Se programmet på QX Queermap

Mer info på westpride.se