Redan i söndags öppnade Pride Lounge på gågatan i Skurup och den är öppen varje dag fram till paraden på lördag. I Pride-loungen får man fördjupning kring HBTQIA-communityt och där kommer det att bjudas på författarsamtal, mingel, information, pysse och mycket annat.

I dag, torsdag, blir det författar-dag med Pål Brunnström och Matilda Svensson Chowdhury och Jack Lukkerz. Dessutom kommer Gummifabriken att vara närvarande med ungdomsaktiviteter.

Men det stora firandet blir på lördag då Skurup-profilen (och gaygalanominerade) Michael Segerström är huvudtalare.
– Han har en spännande HBTQIA-resa i ryggsäcken. Men vad han kommer att tala om lämnar vi helt upp till honom, berättar Johan Ring, på Ett Skurup för alla.

Föreningen Ett Skurup för alla bildades efter att HBTQ+ ungdomar trakasserats på högstadiet i Skurup, och trots bra stöd av lärare, upphörde inte dessa. Då beslutade en grupp invånare att visa sitt stöd genom att fira påsken med att pridepynta hemma, och på offentlig plats. Efter den markeringen fick gruppen mycket positiv feedback, och föreningen ”Ett Skurup för Alla” bildades. Och nu anordnas alltså Skurup Pride.

Skurup Centrum

Skuprup Pride fokuserar på att gästerna som dyker upp på de olika scenerna ska ha lokal anknytning, så årets Mello-deltagare Frida Green kommer, liksom den truckkörande Idol-deltagaren Mattias Nederman.
– Många lokala förmågor kommer att vara med och uppträda på olika sätt, och det blir bland annat cirkus, DJ och olika arrangemang för ungdomar, säger Johan Ring.

På lördag väntar också paraden. En fysisk sådan.
– Vi hoppas på att paraden och hela veckan ska samla vårt samhälle kring en viktig fråga – att all kärlek är lika mycket värd, berättar Johan Ring, och säger att han hoppas att så många som möjligt kommer att delta då paraden tågar fram genom stora delar av centrala Skurup.

Finns det någon särskild programpunkt du är extra glad över?
– Filmen Drömprins av Jessica Nettelbladt, som vi har en öppen visning av. Och våra författarbesök i Pride-loungen. Och på söndag blir det Pride- gudstjänst i Skurups kyrka.

Mer info om Skurup Pride här.