För första gången någonsin anordnas Pride i Örebro. Dock hölls en manifestation i staden redan 1971. Det var den första som anordnades i Sverige. Men sedan dess har det varit tyst.
– Det behövs verkligen en festival i Örebro, eftersom det inte är ett så trevligt klimat här, säger 26-åriga Anna Örenius som är initiativtagaren till Örebro Pride.

Förra året arbetade hon som volontär på Stockholm Pride och förutom att hon hade riktigt kul, fick hon lära sig hur man arrangerar ett Prideevenemang. Så från och med nyår har Anna och hennes mamma, Brittinger Örenius, arbetat heltid med Örebro Pride.
– Eftersom jag är student har det funkat. Jag har arbetat med det här på dagarna och pluggat på kvällarna, säger Anna.

Den vanliga arrangörsmodellen brukar vara att Pride genomförs av en Pridekommitté, som i Stockholm till exempel, eller av RFSL, som i Linköping till exempel, eller av kommunen, som i Örnsköldsvik till exempel. Men i Örebro är det Anna och hennes mamma som står bakom festivalen. Med de har fått mycket hjälp från olika håll. Bland annat från kommunen och RFSL. Två praktikanter från Arbetsförmedlingen har också stått till förfogande.
– Sen har lokala företag sponsrat. Det är många som har varit positiva. Och kommunen har lånat ut både bil och elverk.

Annas mamma

Magnus Carlsson och Gladys Del Pilar gästar festivalen, Röda Korset har en modevisning och på lördag blir det ett samtal om hbtq och religion.
– Det kommer en imam, en representant från Syrisk ortodoxa kyrkan och en från Svenska kyrkan. Dessutom en buddist. Däremot har ingen frikyrka velat skicka någon representant.

Vilken åsikt har de inbjudna?

– Ja, imamen kanske inte är jättepositiv. Men det är konstruktivt att ha samtal, där det finns ett motstånd. Alla ska få säga sitt.

Örebro Pride pågår 30 aug till 1 sep. Paraden hålls på fredag kl 18.00.

Några personer som är ifrån Örebro är Sören Andersson, tidigare RFSL-ordförande, QX chefredaktör Anders Öhrman och Mister Gay Sweden 2004, Jörgen Tenor.