2012 har definitivt gått till historien som det år då flest Pride-festivaler i historien hållits i Sverige! I dagarna meddelades att Jönköping nu får en egen festival till våren, så vem vet, kanske 2013 slår årets rekord.
”Vi är många som ser ett behov av en mötesplats. Festivalen ger ett bra avstamp för att diskutera normer och likabehandling för enskilda, organisationer och företag.
Det känns viktigt och roligt att festivalen nu är på gång, säger Armita Mohebali, som ingår i styrelsen för det som fått namnet Konst- och kulturfestivalen Jönköping Qom Ut.
Under tisdagen presenteras projektet som även fått ”Årets Hjälte 2007” tillika ”Årets Kämpe” vid GayGalan tidigare samma år, Kristian Kabelacs med i styrelsen.
– Det är en ära och fantastiskt kul att få möjligheten att vara med i styrelsen. Jag tycker det är viktigt att vi lyfter Jönköping när det gäller HBTQ-frågor. Det känns som att Jönköping har hamnat lite på efterkälken, men får nu chansen, säger Kristian Kabelacs i det pressmeddelande som sänts ut inför lanseringen av festivalen.
– ”Pride är en rörelse med festivalen över hela världen. Många platser i Sverige har redan sina egna festivaler och jag tror att Jönköping både vill vara med och kommer att bidra till detta viktiga event. Det är viktigt för länets attraktion och för alla som bor här. Vi behöver förstå mer och bli mer öppna, säger Frida Ohlsson Sandahl som även hon ingår i styrelsen.
Eller snarare interimsstyrelsen. För samtidigt kallas till ett årsmöte den 15 september dit enskilda och föreningar uppmanas komma för att få igång verksamheten.

I år kom ett flertal orter till på den svenska Pride-kartan. I helgen som avslutade var det Örebro som hade premiär tidigare var Luleå och Växjö nya orter och nu i september har Visby och Falun sina första Pride-festivaler.
Pride, ibland kallade Regnbågs- eller HBTQ-festivaler, hölls i år i Piteå, Norrköping, Gävle, Norrköping, Uppsala, Eskilstuna, Göteborg, Luleå, Växjö, Karlstad, Sundsvall, Linköping, Malmö, Örebro, Örnsköldsvik och snart kommer Falun, Umeå och Visby. Dessutom arrangeras numera årligen Båstadsträffen och Queertopia.

Gaymap listar Pride-festivaler

Gay Pride Amsterdam 2010

[ingress]QX listning av planerade Pride-festivaler uppdateras löpande, så mer info om världens alla festivaler hittar du via QX GayMap.[/ingress]