Redan i måndags smygstartade årets upplaga av Umeå Pride. En festival som genom åren har haft allt från Pride Park, stora fester, debattforum och såklart en parad!
När Regnbågshyllan öppnade i måndags på Stadsbiblioteket blev det ett startskott för en vecka som på allvar drar igång fredag.
Debattplatser under fredag och lördag blir just Stadsbiblioteket där de i Pridesammanhang ifrågasatta normerna kring kärlek och sexualitet lyfts. Vithetsnormen tas även upp och det blir regnbågssagor för barnen.
Lördag hålls även en regnbågsmässa efter paraden som startar från Döbelns park.
På festfronten är det ungdomarna som ger sig ut först med en fest på Hamnmagasinet med start redan klockan 16.00. Drag workshop och Lily på scen bjuds det bland annat på.
På lördag är det fest för alla åldrar på Norrlandsoperan där Håkan Wikell uppträder och dansmusiken levereras av Dj BitSocker, Stomph de två DJs som ingår i festkonceptet Femtastic; Cleo & Tjackie Shaun.
På kulturfronten, förutom läsning i Regnbågshyllan, presenteras på Ögonblicksteatern under fredagen och så på söndag visas det film på Mariehems fritidsgård.
Nästkommande vecka är det dags igen för Pride då Gotland står på tur liksom Helsingfors svenskspråkiga hbt-personer.