Med start på torsdag kommer Pride att firas i såväl Roma, Hemse som Visby när Gotland Pride för första genomförs med en mängd olika organisationer inblandade.
– Vi är alla så otroligt glada över storleken på arrangemanget, över 40 organisationer på lilla Gotland är har anmält intresse och deltar i de lika många programpunkterna, säger eldsjälen och RFSL Gotlands ordförande Petra Guteskär till QX.
– Det är helt banbrytande för ön och det är inte utan att vi är lite stolta över uppslutningen och engagemanget för hbtq-, normkritiska- och mångfaldsfrågor.
När QX ber Petra om tre av hennes hetaste tips nämner hon Idrottsseminariet där bland annat Gotlands Idrottsförbund medarrangerar. Tidigare elitidrottaren Peter Hägglund är på plats tillsammans med idrottsutbildaren Jan Christoffersson och Anna Samelius från Röda Korsets byrå mot diskriminering.
Guteskär lyfter även fredagens direktsändning på P4 Gotland under namnet Maries Regnbågscafé dit allmänheten är inbjuden och gruppen Ohlala spelar queera låtar.
Och så det som hon kallar ”historiskt i sig” – Regnbågsmässan i Domkyrkan.
– Och det utifrån att det är ett stift med ett konservativt rykte som nu har en domkyrkoförsamling som tydligt tar ställning i den för många heta frågan. Första Regnbågsmässan ever på ön!
Festivalens första programpunkt är torsdagens seminarie med Företagarna och ABF om Rosa pengar och Rosa företag på Almedalsbiblioteket. Där medverkar blad annat Företagarnas VD Elisabeth Thand Ringqvist, ABFs Håkan Ericsson och QX Förlagschef Jon Voss.
På plats vid seminarierna är även RFSLs förbundsordförande Ulrika Westerlund, riksdagsledamoten Barbro Westerholm (fp) och kulturorganisationen Tupilak med flera engelskspråkiga seminarier som tar upp situationen runt Östersjön. För att nämna några!
Under lördagen blir det två författarsamtal, dels med Sofia Nordin och så med nyligen 50årsblivna Mian Lodalen. Och på söndag deltar två personer som i en annan ände av Skandinaviska halvön har erfarenheter av att arbeta med hbt-frågor i glesbygd; Finnmark Prides Gunhild S. Johansen och Jesper Bintos.
Gotland Pride arrangerar fest på lördagen på Friheten, Strandgatan och på Roxy visas filmerna Pojktanten och Xavier Dolands Laurence Anyways.
I Roma är det regnbågstema på biblioteket hela veckan och i Hemse är det seminarie på biblioteket på lördag dag och filmfestival på lördag kväll i Hemsegården då The Kids are Alright, Circumstance och Weekend visas.




Den finlandssvenska Regnbågshelgen i Helsingfors går i år under det kaxiga temat ”Vi ber inte om ursäkt”. Här är det först och främst kring Luckan som evenemangen sker under lördagen, men redan på fredagen hålls Regnbågsgudstjänst i Johanneskyrkan med Monika Pensar som predikant och Tomas Ray som liturg. På plats i kyrkan finns Jan Hammarlund som är helgens hedersgäst. Hammarlund uppträder även på lördagens mingelfest på Luckan och han är med i en paneldebatt under ledning av Andrejs Visockis om nordiskt hbt-samarbete där även QX Jon Voss deltar liksom forskaren Kati Mustola är med. Inför kommunalvalet den 28e oktober blir det debatt om hbt-frågor med Oscar Ohlis från Svenska folkpartiet, Maria Vuorelma från De gröna och Mia Haglund från Vänsterförbundet.
Lördagskvällens mingelfest får i god nordisk anda besök av ”Drottning Silvia” i Christoffer Strandbergs utgåva, det blir tal och performance och utdelning av föreningen Regnbågsankans Guldanke-pris.
På söndagens avslutas Regnbågshelgen på Luckan.







Och med dessa två evenemang är det slut på Pride-firandena för 2012 i Norden. Har du abstinens är det bara att kolla in QX GayMaps listning av världens alla Pride-firanden för inspiraton nu när vintermörkret lägger sig över våra breddgrader. Vad sägs om Rio, Taipei, Perth eller Buenos Aires t.ex!