Kommunstyrelsens ordförande Lena Axelsson (S) höll invigningstalet på Skurup Pride och därefter hissades regnbågsflaggan för första gången på kommunhuset. Man hade försökt få kommunen att hissa den redan förra året under Pride-veckan, men utan resultat. Men i år blev det av,.
– Det har känts fint att se den vaja där varje morgon, säger Johan Ring, pappa till Liv Wallenberg som QX uppmärksammat tidigare och som delade ut Hederspriset i år på QX-galan.
Under veckan har det arrangerats föredrag om normer och HBTQIA+ med föreläsare Emilie Dock, filmen Pride har visats på bio, det var politiskt partisamtal på Skurups folkhögskola om vilka visioner och idéer som politikerna har för att göra kommunen mer inkluderande och HBTQ-vänlig. Dessutom var det pride-bingo och allsång på en av restaurangerna i byn. Under söndagen avslutades veckan med en fantastiskt regnbågsgudstjänst i Skurups kyrka.
– Den här gången fick vi med oss kommunens skolor på ett helt annat sätt än förra gången, vilket har känts otroligt fint, säger Johan. Skolorna har flaggat med regnbågsflaggan och eleverna har jobbat med olika HBTQ-teman. Jag kan säga att det kändes i hela hjärtat att se skolan, där Liv tidigare utsatts för hot och trakasserier, nu pryda hela byggnadens glasfront med en 10 meter lång regnbågsflagga.
Dessutom var det Prideparaden på lördagen.
– In i det sista hoppades vi att vädergudarna skulle le mot oss, men tyvärr var åtminstone den första timmen av festligheterna en blöt och regnig historia.
Lagom till att paraden avgick från torget blev det dock uppehåll, och en och annan solglimt tog sig igenom de regntunga molnen. 500 personer deltog i paraden, och med tanke på det dåliga vädret, var det en stor framgång i lilla Skurup.
– Stämningen var fantastisk, vi hade två slagverksorkestrar i själva paraden och flera band och musiker som höll igång stämningen, berättar Johan. Innan paraden avgick höll Liv tal, och fick alla hundratals personer på torget att tystna och lyssna uppmärksamt.