Vi träffas på Kallbadhuset i Malmö, Noah, Vendela, Anna och jag. Anna är projektledare för Malmö Pride, Noah och Vendela har tagit fram programmet för PrideHouse och de är i full gång med arbetet med det som kommer bli den första riktiga Pridefestivalen i Malmö sen 2019.
Anna: Förra året var jag projektledare för World Pride men då satte pandemin käppar i hjulet för oss på flera sätt så det känns skönt att ”go wild” i år och satsa på bitarna vi inte kunnat göra de två senaste åren. Men vi lärde oss mycket av pandemin.
En av grejerna är att PrideHouse i år delvis flyttat ut från konferenslokalerna och i stället håller till där människor möts till vardags.
Noah: Vi ska finnas där människor finns. Så jag och Vendela har langat över programpunkter till varandra och kollat vad som passar bäst att prata om på vilken plats. Pridehouse har fortfarande sitt huvudsäte på Scandic Triangeln, men den konferenskänslan passar inte alla seminarier och workshops.
Vendela: Då har vi istället flyttat ut dem till klubbar som exempelvis Plan B och SLM. Triangeln har mer fokus på näringsliv och politik. Det passar kanske bättre att prata om lust och närhet på klubb än i en konferenslokal.
Finns det något ni tycker sticker ut i PrideHouse-programmet som ni vill lyfta?
Noah; Vårt samtal med Malmös politiker nu på fredagen kl 13 på Triangeln är en viktig punkt med tanke på att det är valår, dessutom kommer Kyiv Pride vara med i några olika programpunkter och sprida ’awareness’ om hur det ser ut i Ukraina utifrån ett queerperspektiv.
Vendela: Jag tycker det är otroligt viktigt med vårt program om sex och relationer. Vi har inte kunnat ses eller ens rört varandra på flera år – och mötesplatser har försvunnit by the minute för queers. Det är livsviktigt med mötesplatser där man kan känna lust och närhet. Därför är det mer hands on work shops och interaktion. Jag har max 2-3 programpunkter av 35-40 som är rena föreläsningar. Just för att det är livsviktigt att kunna ses igen, att mötas och att våga det, och ta bort lite av den här beröringsskräcken som pandemin orsakat.
Vendela: Dessutom har vi ett klimat idag som är ohyggligt transfobiskt, det finns en utbredd rasism, det är valår och vi har en ny könstillhörighetslag som inte gått igenom än, i ljuset av detta blir det ännu viktigare att skapa mötesplatser där vi inte bara pratar ”om dem” utan där vi även kan mötas.
Anna: Ja, ditt program som du skapat har verkligen fokus på det lustfyllda, glädjen, kåtheten, lusten – både till sig själv och till andra.
Vendela: Ja, och jag tycker att det klassiska citatet från Queer Nations manifest, ”Varje gång vi knullar vinner vi”, står så himla tydligt, det är så viktigt att vi kan och vågar bejaka vår sexualitet. Jag hoppas att det breda programmet vi har ska bidra till det, vi har rep-workshops, transseparatistiska möten, fettseparatistiska möten, politiska aspekter av poly, kinky rollspel – och man behöver inte delta, man kan lika gärna sitta och lyssna om man vill. Grejen är att alla ska känna att de gör det på sina egna premisser.
Vem skulle du vilja kom som besökare till Pridehouse och till vilken programpunkt?
– Svårt, men jag önskar att Lena Hallengren skulle komma, vi har en fantastisk programpunkt som heter Vad cis-personer kan behöva veta om transpersoners sexualitet, den kan hon komma och lyssna på.
Har hon fått en inbjudan?
Noah: JA!
Har kommunala politiker varit intresserade?
Noah: Ja, det tycker jag, våra lokala politiker är engagerade och tar upp egna ämnen och är väldigt insatta, men det är värre med våra rikspolitiker.
Anna: Det är faktiskt både frustrerande och väldigt talande med den stockholmscentrering som finns i landet och hur svårt det är att få rikspolitiker att engagera sig lokalt. Vi har ett så himla relevant program som de borde vilja ta del av och medverka på, alla partier har blivit inbjudna, alla demokratiska partier i alla fall som följer vår värdegrund…
Noah: Dessutom är Malmö Pride direkt efter Almedalen, så det ska inte krocka med något annat, och vi är flexibla med både dagar och tider så det finns egentligen inga ursäkter att inte komma.
Anna: Och det är likadant med andra Pridefestivaler i Sverige, det är svårt att få rikspolitiker att engagera sig vilket gör att deras deltagande i Stockholm Pride mer känns som en symbolhandling än att de faktiskt tycker att dessa frågor är relevanta på riktigt.
Det mesta på Malmö Pride har fri entré, det är bara slutfesten, klubbaktiviteter och några brunchgrejer som kostar, resten är alltså tänkt att vara gratis. Och det är mycket, eller vad sägs om Queer salsa, yoga, träning med Brave, Queer bellydance, Rullskridskodisco med mera. Men Pride är ju även party och parad också. Och det är helt okej att man enbart kommer hit för att festa..
Anna: Absolut. Man kan komma hit och bara ha jävligt kul och gå på queera fester och manifestera vår kärlek.
Vendela: Ja, här finns möjlighet att stärka varandra så att vi alla orkar ett år till.
Det stora slutfesten hålls på Moriska i Folkets park, sen tar det vid efter att programmet på de stora scenerna avslutas.
Anna: På fredagen bjuds det bland andra på IdolErik Elias, allsång med Jonas Hedqvist, Tusse och Tove Styrke. På lördagen kommer paraden i mål i parken sen blir det drag på scen, dj:s, Lili och Susie, Maxida Märak och Mikki Blanco.
Känner ni att det finns ett extra stort sug efter Pride i år?
Vendela: Oh ja.. jag var på Peaches igår och det stället har väl aldrig haft en så naken och punkig publik, folk vill gå ut och träffas.
Anna: Jag känner att jag är jäkligt peppad på paraden, den har man ju saknat och längtat efter.
Noah: Det är så fantastiskt när paraden mynnar ut i parken. Då kommer vi även ha livepoddar på scenen med bland andra Sex och fördomar, Raseriet, Bögministeriet, Två bögar en podd, Fetischpodden…

Tidigare år har Malmö Prides parad startat på Stortorget. I år vill föreningen underlätta för trevligt häng, picknick och tal-lyssnande inför paraden, genom att samlas i en park. Mölleplatsen är därför startpunkten för Malmö Prides parad på lördag den 9 juli.
Talare inför paraden är bland andra Hans Linde, ordförande RFSU, Trifa Shakely, ordförande RFSL, Paula Dahlberg, opinionsbildare som driver kontot Vardagsrasismen, Edward Reese från Kiev Pride samt Saga Becker, skådespelare och författare.
Hela invigningen teckenspråkstolkas av ingen mindre än Tommy Krångh som blev känd för svenska folken när han kunnigt och engagerat tolkade schlagerfestivalen 2015.

Ni kommer ju i och med ert arbete vara med och skapa fina Prideminnen för besökarna, vad är ett bästa Prideminne?
Vendela: En tjej i en mörk källare i Stockholm, hon var rödhårig, vi hånglade, hennes kompis verkade straight och irriterad, vi sågs aldrig igen, jag var 19 (skrattar).
Noah: Förra årets stora seminarium ”Refugees, Borders & Immigration Summit”. Att vi lyckades få till det. När en buss med aktivister skulle ta sig över till Malmö med buss från Köpenhamn stoppades två aktivister från Uganda av gränspatruller i mer än två timmar. Det var en traumatiserande händelse för dem och vi väntade med att starta seminariet tills de kommit fram. När de väl anlände till summiten så kände vi alla hur viktig den här programpunkten var. Det blev så påtagligt och aktuellt och vi blev alla smärtsamt medvetna om de känslomässiga konsekvenserna som omotiverat frihetsberövande innebär.
Anna: Förra året var det mäktigt att vi lyckades få Öresundsbron att lysa i regnbågsfärgerna. När festivalen väl var över efter elva dagar och vi hade wrapped everything up så åkte jag och en kollega till brofästet på söndagskvällen och satt tysta i en timme och tittade på bron. Det var ett fint minne. Jag hoppas vi kommer få lysa upp bron även i år…

Tips om Malmö Pride i QX Queermap