Låten som släpps på måndag är en global protest mot hbtq-fobi och blev (om möjligt?) ännu mer relevant i och med terroristattacken mot Oslo Pride. We Don’t Care är skriven och producerad av den queera artisten Petter Wallenberg i samarbete med queera röster från världens alla fyra hörn.

QX ringde upp Petter Wallenberg för att höra mer.

We Don’t Care heter låten. Berätta vad den handlar om, och vad den betyder för dig?

We Don’t Care är en protest mot hat och homofobi, som det går att dansa till! Jag har rest världen runt och gjort låten i samarbete med queera röster i olika världsdelar, från Europa till Afrika, Indien och Nordamerika, på en och samma låt. Jag har även varit i länder där det är olagligt att vara hbtq och spelat in queer sång där.

– För mig är det viktigt att hitta ett nytt sätt att skapa medvetande om att vi hbtq-personer finns överallt – även i länder där vår existens är straffbar. Allt vi vill är att vara och älska vem vi vill. Så genom att bygga broar mellan regnbågscommunities i världen kan vi gå samman och bli starkare tillsammans, berättar Petter Wallenberg för QX.se.

Ett budskap som är viktigare än någonsin nu efter terrorattacken mot Oslo Pride i juni. All vinst från singeln kommer därför att doneras till Oslo Pride-attackens offer och deras anhöriga.

Ett Pride-anthem måste gå att dansa till!

Låten beskrivs som ”ett gränsöverskridande möte mellan professionella artister och marginaliserade röster från det globala regnbågssamhället”.

Medverkar gör bland andra Sveriges första hbtq-gospelkör Rainbow Gospel, jamaicanska reggaesångaren Mista Majah P som riskerar livet genom att stå upp mot homofobi i Jamaica, jämsides Shivanah, hbtq-flykting i Kenya och dragartisten Tropical Marca, Indiens första queerrappare.

Här hörs även queera ugandiska Brayo Bryans och ugandiska artistkollektivet Rainbow Riots Uganda där det är olagligt att vara hbtq, och den lesbiska rapparen Jwl B från amerikanska rapgruppen Yo Majesty.

Nästan 50 olika röster medverkar. Hur har ni fått ihop det hela rent praktiskt?

– Jag skrev grunden till låten när jag var i Uganda för flera år sedan, i samband med att jag och min organisation Rainbow Riots öppnade Ugandas första hbtq-community center. Vi blev då hotade till livet efter att en ugandisk politiker fördömde vårt center i brittiska tidningen The Guardian. Det var fruktansvärt. I Uganda är det olagligt att vara hbtq och det kan dessutom vara livsfarligt. Så låten blev till som en trotsig kampsång för att orka kämpa vidare och jag och mina ugandiska medarbetare skrev refrängen; “you can love us, you can hate us, we don’t care”.

– Efter det reste jag vidare till fler länder och spelade in ytterligare röster. Nu är låten klar och det blir lyssnarens tur att resa världen runt i en och samma låt! Och snart kommer musikvideon som även den reser världen runt!

Vad ska ett riktigt bra Pride-anthem innehålla?

– Ett Pride-anthem måste gå att dansa till! Det är det som är hela grejen. Vi hbtq-personer är ju en unik minoritet eftersom vår kampmusik ofta är glad dansmusik. Vi trotsar hatet genom att dansa, släppa loss och känna oss fria. När de vill gömma, förbjuda eller döda oss är det modigaste vi kan göra, att våga vara de vi är, och fira att vi finns till.

– “We Don’t Care” är en ny typ av Pride-låt, eftersom den har ett “world”-tema, där olika språk och kulturer går samman, med just den dansanta produktionen som gemensam nämnare. Jag brukar säga att om man kan få människor att dansa kan man få dem att lyssna!

”We Don’t Care” släpps internationellt på iTunes, Spotify och övriga digitala plattformar 25 juli.