Det har ryktats ett tag nu om var 2013 års Pride Park kommer att placeras. Tantolunden, som förra året fick en välkommen revival, är nu definitivt avskriven. Nytt konstgräs omöjliggör att ha en festival på området.
Den nye Pride-generalen, Jörgen Eriksson har sedan han för sex veckor sedan tillträdde sin tjänst, som för första gången i Prides historia är arvoderad, varit engagerad i att leta en ny festivalplats, sätta festivalorganisationen och börja forma idéerna kring årets tema.
– Jag har lyssnat med medlemsorganisationer, restauratörer, tälthyrare och enskilda om vad de vill med parken, berättar han för QX. Vad som är viktigast och vad som fungerar praktiskt.
Efter att ha undersökt Zinkensdamm, Långholmen, Stadion, Skeppsholmen, Rålambshov och Östermalms IP, så har det till slut blivit just idrottsplatsen bakom Stadion intill Lidingövägen som man ansett fungera bäst med såväl öppettider, tillgänglighet, praktiska krav och utvecklingsmöjligheter.
– Vi behöver en plats som vi långsiktigt kan använda oss av där vi om vi gör det bra i år och alla älskar det skall kunna vara igen och igen och igen, säger Eriksson och förklarar att det finns ett stort behov av att hitta en mer permanent plats efter Tanto för att festivalen skall bli kostnadseffektiv och säkras för framtiden.
– Ni har letat mycket och hamnat på Östermalms IP till slut. Berätta vad du gillar bäst med platsen, sälj in den för oss!
– Jag tycker platsen rent visuellt är helt fantastisk! med grönområden, stängsel istället för murar Det är lättillgängligt från city-kärnan, ligger synligt men ändå privat och som besökare kan man titta ut över parken och få en bra överblick. Inget boende finns i direkt anslutning. Och det finns jättemycket möjligheter med att paraden kan gå hela vägen fram.
– Paraden kommer istället för ett myllrande Hornsgatan på Söder avslutas på ett helt semesteröde Östermalm! Hur skall det gå?
– Många yngre jag talat med tycker det finns en kaxighet med Östermalm, svarar Eriksson. Det är vi som skall vara färgsprakande! Vi vet ju inte ännu hur den kommer gå, men vi skall iscensätta paradvägen och möjliggöra för människor att ta plats utmed hela vägen.
– Det finns en schysst kraft i att vi vänder tåget, fortsätter han. För oss spelar det ingen roll hur vi går utan vilka vi är. Det är inte platsen utan vi själva som skall manifestera och ta plats.
Sedan tidigare är det klart att Pride House, med seminarier och debatter, även i år kommer att hålla till i Kulturhuset och temat för i år har också varit klart en tid i organisationen.
– Nu släpper vi att årets tema är Familjen, berättar Eriksson. Kring detta bygger jag nu kommunikation. Mitt mål är att temat verkligen skall genomsyra det vi gör.
– Berätta om familje-temat!
– Temat finns i en uppsjö starka och normativa former men också i otrolig frihet beroende på hur du väljer att se den. Stjärn-familj eller kärn-familj, Vad betyder en makalös familj? Det kopplar mycket till något jag försöker leka med tankemässigt. Jag vill se på vilka som historiskt har sagt och gjort olika saker för att släppa knuten kring ordet familj och vad det skall stå för.
Inom kort släpps vilka som ingår i festivalledningen. Jörgen Eriksson säger idag att det är en blandning av erfarna och nya krafter men vill först att alla skall hinna träffas innan han går ut med namnen. Årets DogTag har han stora förhoppningar kring och just nu arbetar man utifrån ett entrépris som kommer ligga i nivå med förra årets.
– Vi är beroende av intäkterna, säger han och lägger till om sitt arbete med att få med kommersiella samarbetspartners: ”Ju mer jag lyckas få in skall det kunna påverka ett biljettpris.”
Hur ser budgeten ut för årets festival?
– Vi skall inte redovisa förlust utan skapa en plattform för kommande festivaler, säger han och slår fast:
– Inga utgifter utan att säkra intäkterna.
– Berätta nu, sex veckor in i arbetet hur du känner inför Stockholm Pride 2013?
– Känslan är skräckblandad förtjusning i den virvelvind som råder inom Stockholm Pride och arbetet att ta oss mot en ny festival. Vi kommer att göra en riktigt bra festival som jag hoppas lockar minst lika mycket folk som tidigare.
– Och inget skulle gå om det inte fanns alla dessa fantastiska människor i och kring organisationen. Den kraft, energi och vilja jag mött är vi helt unika om att ha!

Östermalms IP längst ned - Tantolunden uppe till höger. Humlegården, där paraden startade förra året emellan till höger