Med Stockholm Pride alldeles runt hörnet får vi nu en smygtitt på årets dogtag, som blivit något av ett samlarobjekt för många Pride-besökare. Det är ingen mindre än Mello-favoriten och vinnaren av Årets hbtq på QX-galan, Tone Sekelius, som designat det flexibla smycke som kan bäras exempelvis som örhänge, brosch eller runt halsen. För smycket har hon inspirerats av årets tema, ”Dags att bekänna färg”.

– Den centrala stenen i årets dogtag ser transparent ut men i ljuset så lyser den i regnbågens färger, berättar Tone.

Dogtagen är en accessoar som varje år delas ut i en begränsad upplaga. De 6 000 första med festivalbiljett erhåller en dogtag, och likaså festivalens alla volontärer. Den designas av en HBTQ+-profil exklusivt för Stockholm Pride och det speficika året, och tidigare år har bland annat Mariette och Jean-Paul Gaultier fått äran.

2022 års Dogtag

– Att designa smycket har varit ett väldigt ärofyllt uppdrag. Det känns så fint att få göra det och få bidra till Stockholm Pride. Kristallen representerar på något sätt vårt community, i en annars ofta grå och hotfull värld. Smycket är väldigt neutralt och kommer förhoppningsvis passa många, säger Tone.

Stockholm Pride pågår i år mellan 1-7 augusti.